Egyre jobban rajongasz a mexikói konyháért? Már remekül sikerül a quesadilla és a guacamole? Valami új receptre vágysz? Mit szólnál egy mennyei enchiladához? Az enchilada visszatükrözi mindazt, ami Mexikó. Tortilla, változatos töltelék, csípős szósz, friss zöldségek és természetesen sajt.
Mivel Mexikó hatalmas ország, az államok között is különbségek alakulnak ki a gasztronómia területén. Így az enchiladas nevű ételnek is számos változata létezik. Az enchiladas nevű fogásban a tortillákat az enchilada szósszal borítják be, s zöldséggel díszítik.
Íme, az eredeti enchiladas receptje!
Hozzávalók 4 fő részére:
- 5 közepes méretű paradicsom
- ¼ darab hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 darab chile de árbol
- ½ bögre víz
- 12 darab kukoricából készült tortilla
- só (ízlés szerint)
- ½ csirkemell megfőzve
- 3 evőkanál olaj
- csirkefűszer
Először összeturmixoljuk a paradicsomot, a hagymát, a fokhagymát, a vizet, a chilit és a sót. Figyeljünk, hogy ne maradjanak benne darabok! Ezután egy serpenyőben felforrósítjuk a szószt, s hozzáadjuk a csirkefűszert. Addig hagyjuk a tűzön, amíg fel nem forr.
Ezt követően megsütjük a tortillákat, majd belemártjuk az enchilada szószba. Minden tortillát megtöltünk a főtt csirkemell húsával, és feltekerjük őket. Négy enchiladas kerül mindenki tányérjára, és leöntjük az enchilada szósszal. Ezen kívül a tetejére tehetünk tejfölt, salátát, retket, avokádót és sajtot, mindent ízlés szerinti mennyiségben.
Elsőként a csirkés enchilada receptjét mutattam meg, de mi van akkor, ha valaki nem eszik húst? Le kell mondania erről a mexikói finomságról? Dehogyis! Számtalan módon helyettesíthetjük a csirkét. Lehet példának okáért babbal, lencsével vagy rizzsel. Jöjjön most a zöldséges enchilada receptje!
Így készül a zöldséges enchilada
Az enchilada alapja természetesen az enchilada szósz, amit a fenti útmutató alapján már el tudsz készíteni. Az egyetlen teendő, hogy kicseréljük a húst friss zöldségekre. Itt most csak egy ötletadót olvashatsz, a konyhaművészetben bármi lehetséges, elvárt a kreativitás és a fantázia. Szóval bármivel színesítheted ezt az alapreceptet.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 darab sárgarépa, kis darabokra vágva
- 1 ½ bögre kukorica
- 1 ½ bögre borsó
- 2 nagy burgonya, meghámozva, megfőzve és kis darabokra vágva
Először a serpenyőben megpároljuk a sárgarépát, majd összefőzzük a többi zöldséggel. Az így kapott töltelékkel megtöltjük a tortillákat, megfürdetjük az enchilada szószban, s ízlés szerint zöldséggel, illetve sajttal megszórjuk a tetejét.
Az enchilada rendkívül népszerű mind a helyiek, mind a turisták körében. Akár már egy késői reggeli keretein belül is fogyasztható, de bármikor szívesen lecsapnak rá az ínyencek. Jó hír, hogy egyik változatát azok is fogyaszthatják, akik allergiásak a chilire vagy csak nem bírják a csípős ételeket. Az entomatadas remek verzió számukra, hiszen a szószból kihagyjuk a chilit, így egy finom paradicsomos szószt kapunk. Jó étvágyat!
Fotó: canva.com