Utazás

Cancún, a közkedvelt strandparadicsom

Ha meghalljuk Cancún nevét, rögtön Mexikó és a türkizszínű tenger jut az eszünkbe. Az egész világból látogatnak ide, a Yucatán-félsziget északi csücskébe a strandolni vágyók. Aki igazi kikapcsolódást szeretne vagy esetleg lüktető éjszakai életet, mindkettő megtalálható Cancúnban. Nevét az ősi maja elnevezés után kapta, amely egyesek szerint kígyófészket jelent. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egyik legvonzóbb és legelismertebb turisztikai úti cél.

Ám Cancún nem mindig volt ilyen népszerű, hiszen egy halászszigetből alakították ki, amelyet szűz esőerdő övezett. Nagyot dob a hely értékén, hogy nemzetközi repülőtere van, amely Mexikóban a második legforgalmasabb a fővárosuk után. Cancún közigazgatási szempontból öt részre osztható. Az ide látogatók szempontjából a Zona Hotelera, azaz a szállodazóna talán a legérdekesebb, ahol hosszan a part mentén a különböző szállodáké a terep. Maga Cancún igazából egy 23 km-en elnyúló hetes alakot rajzoló földnyelv, ezért bizton állíthatjuk, hogy igen sok strand övezi. Ezen kívül természetesen itt is van városközpont, ahová a helyi lakosság jelentős része koncentrálódik, s ahol például a különböző intézmények, a városháza és a piac találhatóak.

Zona Hotelera, azaz a szállodazóna
Zona Hotelera, azaz a szállodazóna Cancúnban – Fotó: canva.com

Mikor érdemes Cancúnba utazni?

Fontos kérdés, hogy mikor utazzunk, hiszen véleményem szerint jelentős faktor, hogy elméletileg júniusban megkezdődik az esős időszak, amely magával hozza a hurrikánszezont és a tengeri fű problémáját is. Gyakorlatilag azonban ezek a dátumok már nincsenek kőbe vésve, tavaly például egy hónappal hamarabb érkeztek az esőzések. Attól sem kell megijedni, ha egyszer csak feltűnik az összefüggő algaszőnyeg, mert másnapra akár el is tűnhet. Mivel természeti jelenségről van szó, nincs garancia egyik verzióra sem. Éghajlatát tekintve, Cancúnban mindig jó időjárás uralkodik magas hőmérséklettel, aki pedig szeretne feltankolni napsütésből és D-vitaminból, a legjobb helyen jár.

Cancún egyik nagy előnye, hogy a vendégek rengeteg szálloda közül választhatnak, így a város bármelyik pénztárcának megfelelő megoldást le tud fedni. Legyen szó all inclusive szolgáltatásról vagy csak egyszerű hotelről, Cancúnban mindkettő fellelhető, sőt olcsóbban is lehet jó minőségű szálláslehetőséget foglalni, mint más úti célok esetében.

Misztikus romok és mesés strandok

Amit kevesen tudnak, hogy Cancúnban csakúgy, mint a Yucatán-félsziget számos településén vannak maja romok. Az El Rey, azaz a Király névre hallgató zónát ásták ki először. Ez a legjelentősebb, hiszen kicsit nagyobb, mint a többi. Leguánok között fedezhetjük fel a két tér és a két utca érdekességeit. Stílusában Tulumra hasonlít, bár meg kell említeni, hogy a Cancúnban található lelőhelyek jóval kisebbek, mint a híres romvárosok. Ami az El Reyt még vonzóbbá teszi, hogy közel van a szállodazónához, s nem messze látogatható a cancúni Maja Múzeum, ahol még többet megtudhatunk erről az ősi kultúráról.

Az El Rey, azaz a Király
Az El Rey, azaz a Király romok – Fotó: canva.com

Mint már említettem, számtalan fantasztikus strand közül választhatunk, ha úgy döntünk, Cancún lesz az úti célunk. Mivel a Karib-tengeren a legtöbb helyen arra számíthatunk, hogy a hullámok magasak és erősek lehetnek, nem árt a szerint tájékozódni, hol találunk esetleg nyugodtabb tengerre, hacsak nem szörfözni vagy aktív vízi sportolásra vágyunk. A Playa Langosta például igazi családias rész, ahol a hullámok is kisebbek, s a víz sem túl mély. Playa Tortugas ugyanezen okból remek opció kisgyermekes családoknak, valamint innen indul a komp Isla Mujeres-re, ezért további kirándulások kiindulópontja is lehet. Nagyon sokan ajánlják Playa Caracolt, amelyet az egyik legszebbnek tartanak, másik előnye pedig, hogy akár tömegközlekedéssel, busszal is könnyen megközelíthető. Sokan úgy tudják, hogy a strandok nagy része magán kézben van, de ez nem teljesen így van, akad jó néhány nyilvános fürdőzőhely. Az egyik legromantikusabb és legkellemesebb program a tenger mentén sétálni, amikor nem túl erős a nap, mert tényleg nagyon hosszan lehet gyalogolni a hotelzóna partjain.

Playa Caracol
Playa Caracol – Fotó: canva.com

Általánosságban véve a víz nem olyan mély, de erősek lehetnek a hullámok, ha nem tudunk úszni vagy kisgyerek is van a társaságunkban, érdemes a nyugodtabb partokat választani. A homok apró szemű, így gyerekeknek szintén tökéletes opció. Kilátóként szolgálhat még Playa Delfines, ahonnan gyönyörű a látkép, valamint itt is fotózkodhatunk a Cancún felirattal. Érdemes tudni, hogy szezontól függően teknős keltetőhelyet láthatunk a strand területén.

Playa Delfines
Playa Delfines – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Cancún földrajzi helyzetéből fakadóan a naplementék nem olyan látványosak, viszont a napfelkelték annál inkább. A hajnalhasadás szellővel és a végtelen tenger látványával remekül élvezhetőek a szállodák strandjain. És hová menjünk, ha gyönyörű napnyugtára vágyunk? Az egyik legszebb hely a Laguna Nichupté, valamint az egyik téren (Plaza La Isla) álló óriáskerékből is lenyűgöző kilátás tárul elénk. Hatvan méter magasból az egész tájat megcsodálhatjuk.

Cancún csodálatos látnivalói

A Boulevard Kukulcán, amely a tollas kígyóról kapta a nevét, a szállodazóna fő utcája. 26 km hosszú. Egyik csodaszép látnivalója a világítótorony, a legújabb közkedvelt Instagram-helyszín. A Caracol strandon keresztül lehet lejutni a tengerhez, ahol a part mentén mintegy 15 perc séta után elérjük az épületet. Az egyik szálloda területére be kell ugyan lépni, de ez nem okoz különösebb gondot, a biztonsági őr valószínűleg készít a látogatóról egy képet, majd továbbengedi. A világítótorony közvetlen közelében vannak függőágyak a vízben, ami fantasztikus egy kis relaxáláshoz a gyaloglás után. A toronyba ugyan nem lehet felmászni, de kiállhatunk a sziklára, ahonnan megcsodálhatjuk a lenyűgöző látképet. Punta Cancún, ahol ez a világítótorony áll, nem véletlenül nagyon keresett. Az egyik oldalán a nyugodt Karib-tenger látszik, a másik oldalán pedig hihetetlen hullámokban gyönyörködhetünk.

Boulevard Kukulcán
Boulevard Kukulcán – Fotó: canva.com

Plaza La Isla remek ötlet, ha városturizmust keresünk. Outlet üzletekben nézelődhetünk, csavaroghatunk, majd a napnyugtát a már említett óriáskerékben élvezhetjük ki a legjobban. A közeli stégen kis éttermekben megebédelhetünk, megvacsorázhatunk vagy beülhetünk egy bárba egy italra. Előfordul, hogy a tér kulturális eseményeknek is otthont ad. Ha szerencsénk van, esetleg pont elcsíphetünk egy táncestet, amely hűen tükrözi a sokrétű mexikói kultúrát.

Ugyanitt, az interaktív akváriumban lehet delfinekkel úszni, interaktív módon ismerkedni a tengeri élővilággal. Minden nap 9-től 18 óráig van nyitva, könnyen beilleszthető a napi programba. További helyszín a téren a viaszmúzeum, ahol több mint 100 olyan híres személyiség viaszbábuját nézhetjük meg, mint például Thor vagy David Beckham.

Éjszaka sem áll meg az élet

Ha lüktető éjszakai életre vágyunk, ki nem hagyhatjuk a Coco Bongo diszkót, ami Mexikó egyik top mulatóhelye. Mivel ez is a hotelzónában van, számos más bár és éjszakai szórakozóhely veszi körül, viszont a gazdag showelemek inkább ide csábítják a turistákat. Hatalmas kivetítők, modern színpadtechnika, akrobaták, táncosok és animáció, illetve igazi slágerek teszik teljessé a műsort és fergetegessé a hangulatot.

Cancún és környéke felfedezésre vár

Cancún azért is jó választás, mert remek kiindulópont a különböző kirándulásokhoz, amelyek a környék látnivalóit fedezik fel. Könnyen megközelíthető Chichén Itzá, de Tulum vagy Playa del Carmen sincs messze, nem beszélve arról, hogy a Yucatán-félsziget telis-tele van maja romvárosokkal, amelyeket érdemes megismerni. Ha szeretnénk felfedezni valamelyik szigetet, Isla Mujeres-re igen gyorsan és egyszerűen át lehet utazni komppal. A városban természetesen lehet autót bérelni vagy ADO busszal felfedezni a környező helyeket. A helyi tömegközlekedési eszközök 24 órás szolgálatot teljesítenek.

Isla Mujeres
Isla Mujeres – Fotó: canva.com

Cancúnban tehát tényleg minden megvan. Akkor is, ha szeretnénk elvonulni és teljesen kikapcsolódni, hosszú, romantikus sétákra vágyunk a tengerparton, meditálni vagy jógázni. Ugyanúgy kiválóan alkalmas arra, hogy csavarogjunk, diszkóba menjünk.

Viszont, ha az autentikus Mexikóra vágysz, Cancún nem tehet teljes mértékben eleget az igényeidnek. Érdemes továbbra is olvasni a tippeket, s sok olyan helyszínt ismerhetsz meg, amely megmutatja ennek az országnak az igazi lényét és báját.

Fotók: canva.com, vivamexiko.hu