Kultúra

Mexikói halottak napja az ősidőkből – Día de los Muertos

Nálunk igencsak kikopott már az a tradíció, amikor a halottak napja valóban egy vidámabb ünnep volt. Csupán a különféle halotti torokban és népi szokásokban találhatunk darabkákat mára. Európában a kereszténység elterjedésével fokozatosan tűnt el az az ősi szokás, amely szerint a halottaink egyszer egy évben meglátogatnak minket. Ilyenkor ünneplünk, fogadjuk őket és velük töltjük a napot. Napjainkban már az eredetileg étel- és italáldozat helyett szimplán virágokat viszünk a temetőbe. Nem úgy, mint Mexikóban, ahol a halottak napja ma is egy különös, misztikus mulatság temetőbe vitt ételekkel és lakomával.

Egy ősi kultusz megmentett darabkái

A monoteista vallások megjelenése előtt a világ szinte minden táján elfogadott volt, hogy a földi élet megszűnése után a lélek tovább folytatja valamilyen módon létét a túlvilágon. Ez a legtöbb civilizációnál más-más hitvilággal párosult. A mexikói halottak napi hagyományok szerint, amely még az ősi azték kultuszból gyökerezik, az elhunytak egyfajta túlvilági dimenzióba kerülnek, ahonnan egyszer egy évben hazalátogathatnak élő szeretteikhez november másodikán.

Halottak napi felvonulás Mexikóvárosban
Halottak napi felvonulás Mexikóvárosban – Fotó: canva.com

A láthatatlan túlvilági kapu ilyenkor megnyílik a holtak előtt, és ők átjöhetnek a mi világunkba. Ezt a találkozást ünneplik a mexikói halottak napján, továbbá készülnek fel az ősök fogadására. A holtaknak szánt ételek és italok áldozatként való bemutatása, a csontvázjelmezes felvonulások, a jellegzetes mexikói halottak napi smink, valamint ruházat mind egy ősi letűnt világhoz kötődik. Nem is véletlenül lett 2003-ban az UNESCO világörökség része az ünnepség.

Amikor két világ találkozik

A halottak napja Mexikóban az egyik legnagyobb ünnep. Ilyenkor a csontvázbábok (catrina) és a koponyák veszik át a hatalmat az utcákon. Mindenki vidám, szól a zene, a többség koponyának festett arccal vagy jellegzetes mexikói halotti maszk viselettel, hagyományos ruházatban táncol és várja egész nap az elhunyt szeretteit erre az eseményre.

Tradicionális halottak napi öltözet Mexikóban
Tradicionális halottak napi öltözet Mexikóban – Fotó: pixabay.com

Megjegyzendő, hogy a díszes, festett mexikói koponya (calavera) az egyik legfontosabb eleme ennek az ünnepségnek. Egyszerre szimbolizálja az élők és a holtak világát, továbbá az újjászületést. A koponya mindenhol megjelenik ezen a napon, ahogyan a halottak napi jelmez lényeges részeként is. Csodálatosan díszített, színes, virágmotívumokkal felfestett koponyaarcok, szobrok, babák és édességek alkotják az ünnepség gerincét. Igen, édességek, ugyanis ilyenkor a csontváz és koponya alakú cukorkák és sütemények elengedhetetlen részei nem csak a házi oltárnak, hanem az egész ünnepnek.

Vacsora a holtakkal

A halottak napja Mexikó hagyományaiban nem létezhet az elhunytakkal való közös vacsora és a házi oltár nélkül. Előbbi a temetőben kezdődik, ahol a család megterít elhunyt szerettük sírján és nekik is kikészítve az ételt velük együtt étkezik. Ilyenkor a temető nem csak színes és fényes, ahogyan nálunk, hanem valóban olyan, mint egy vidám családi piknik.

Ofrenda: a mexikói halottak napi házi oltár bársonyvirágokkal
Bársonyvirágokkal díszített házi oltár (ofrenda) – Fotó: canva.com

A házi oltár, azaz az ofrenda szintén rendkívül fontos. Ezen helyezik el az elhunytak fényképét, gyújtanak gyertyát és teszik rá a szeretteik kedvenc ételeit, valamint italait. Ilyenkor az egész oltárt, de a sírokat és a mulatság helyszínét is jellegzetes narancssárga bársonyvirággal díszítik – ez náluk a halottak színe.

A mexikóiak felfogása a halálról láthatóan teljesen más, mint ahogy Európában. Ez jól tükröződik a halottak napja idején. Nehéz is talán megérteni elsőre, viszont ha rágondolunk a kedvelt és megható mexikói halottak napi mese (Coco) történetére, akkor talán érthető.

A mese nagyon élénken adja át azt, amit a mexikói emberek gondolnak és megélnek a halállal kapcsolatban. Érdekes és rendkívül színes hagyomány az övék.

Fotók: canva.com, pixabay.com