Utazás / Kultúra

Utazás Mexikóba – Minden, amit tudnod kell

Mexikó egy gyönyörű és egy hatalmas ország. Méltán közkedvelt a turisták és az utazók között. Nagyságából eredően földrajzi adottságai bárki számára kedvezőek lehetnek, bátran választhatunk a tengerparti üdülés és a hegyek magánya között.

Mexikóban minden van, és tényleg rengeteg a látnivaló. Ezen kívül kifejezetten csábító, hogy megismerhetünk egykori történelmi romvárosokat, ősi népek és mai is élő indiánok színes kultúráját, ünnepeit. Számomra Mexikó két legautentikusabb állama Chiapas és Oaxaca.

Mexikó éghajlata és időjárása

Mexikó éghajlata nagy kiterjedése miatt változatos. Ezért ha azon töprengünk, mikor érdemes Mexikóba utazni, a válasz nagyban függ attól, hová, melyik területre szeretnénk ellátogatni.

Az egész országra jellemző az esős és a száraz időszak váltakozása. Azzal szintén számolni kell, hogy október végéig erős hurrikánok csaphatnak le az országra. Összességében a novembertől áprilisig tartó periódus a legalkalmasabb.

A nappal érdemes vigyázni, mert sokkal erősebben süt, mint nálunk, ezért igen könnyen leéghetnek, akiknek erre érzékeny bőrük van. Érdemes naptejjel felszerelkezni, ha természetvédelmi területekre látogatunk fürdés céljából, akkor bio naptejjel is, hiszen ott csak azokat lehet használni.

Ahol megállás nélkül ki vagyunk téve a napsugaraknak, például egy romváros bejárásánál, azt ajánlanám, hogy húzzunk hosszú ujjú, lenge, akár lenvászonból készült öltözéket, valamint kalapot.

Ha már sikerült begyűjteni a napégéshez kapcsolódó tapasztalatokat, érdemes a gyógyszertárban érdeklődni az égés utáni krémekről, amelyek hűsítik és regenerálják a bőrt.

Mexikó nyelve

Mexikó hivatalos nyelve a spanyol. Az ország sokszínűségét annak köszönheti, hogy területén kb. 68 indián nép él még, ők pedig aktívan használják a nyelveiket is.

A mexikói spanyol pontosan emiatt eltér a spanyolországi spanyoltól. Szókincsébe indián eredetű szavak is beszivárogtak, valamint az egyik legnagyobb különbség, hogy mint Latin-Amerikában általában, nem használják a vosotros, azaz a ti alakját, hanem az ustedes-szel helyettesítik, amely igazából az Önök.

Ilyen feltételekkel utazhatunk Mexikóba

Az utóbbi időszakban Mexikó még közkedveltebbé vált, leginkább a beutazás egyszerűsége miatt. Magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra, amennyiben 180 napnál kevesebbet akarnak ott tartózkodni. A beutazáshoz szükségünk van egy érvényes útlevélre, amire azonban fontos odafigyelni, hogy a visszaúttól számítva még hat hónapig nem járhat le.

Mexikó beutazás szempontjából teljesen problémamentes. Általában nem kér semmit, viszont mindig jól jöhet, ha van nálunk például egy meghívólevél. Amire azonban érdemes figyelni, hogy a tranzitországok milyen követelményeket támasztanak az utazóval szemben, hiszen annak ugyancsak eleget kell tennünk.

A repülőn minden utas kap egy formanyomtatványt. Ezt ki kell tölteni a saját adatainkkal, valamint meg kell adni, mennyi időt szándékozunk Mexikóban tölteni és hol lesz a szállásunk.

Bevándorlási formanyomtatvány Mexikóba

Régebben kis oltási könyvvel láttak el minket, mivel volt néhány erősen ajánlott oltás. Ilyen például a hepatitis kombinált, a tífusz és a tetanusz elleni védőoltás. Ezek területspecifikusan még mindig ajánlott oltások.

Készpénz vagy bankkártya?

Mexikó nemzeti pénzneme a mexikói peso (MXN). Mexikói pesot elég nehéz Magyarországon beszerezni, ezért ajánlatos dollárt és eurót vinni magunkkal. Mindenesetre 10 000 dollárnál több készpénzt nem szabad magunkkal vinni, mert azt a megérkezés utáni vizsgálat során elvámoltathatják.

Mexikóban bankautomatából is vehetünk fel pénzt, viszont arra számítani kell, hogy ilyenkor pluszban rákerül egy bizonyos összeg. Az Inbursa banknál meglehetősen kedvező, 17 peso a készpénzfelvétel. Azt jó belekalkulálni, hogy bizonyos automaták és kártyatípusok egyszerre csak 6000 pesoig engedélyezi a készpénzfelvételt.

Inbursa ATM
Kedvező készpénzfelvétel az Inbursa ATM-ből – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

A Wise nemzetközi kártyával rejtett díjak nélkül tudsz külföldön költeni. Ez a gyakorlatilag elektronikus számla jelenleg 200 országban elfogadott. A Wise remek opció mind pénzfelvételre, mind pénzutalásra. Nagyszerű választás, ha a nyaralásodon nem akarsz nagyobb mennyiségű készpénzt magaddal cipelni és inkább automatából vennél ki.

Ide kattintva pillanatok alatt megigényelheted a kártyát, ami általában 1 héten belül megérkezik a postaládádba.

Az is fontos kérdés, hogy inkább készpénz vagy bankkártya legyen nálunk? Én annak a híve vagyok, hogy inkább bankkártya és biztonságom érdekében viszonylag kevés készpénz van nálam. Viszont gyakran tapasztalom, hogy Mexikó bizonyos helyein előnyben részesítik a készpénzes fizetést.

Így étkezz Mexikóban

Mexikóban bármelyik utcasarkon ehetünk, ihatunk. Rengeteg az utcai vendéglátó, s ezek általában jó minőségűek is. Ugyanakkor érdemes időt adni a gyomrunknak, hogy átálljon, valamint az éghajlatot is megszokja, hiszen a meleg, fülledt időben nem ugyanazokat az étkeket kívánjuk és nem bírjuk ugyanúgy az ételeket, mint a mi visszafogottabb nyarunkban.

Taqueria Mexikóvárosban
Tipikus mexikóvárosi taqueria – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Ugyan az ízvilág hasonlít a magyar konyhára, hozzávalóiban gyakran eltérhet. Ha idegen városban tartózkodom, mindig hallgatok a helyiek ajánlásaira, ami a jó helyeket illeti. Mielőtt bárhol evésre adnánk a fejünket, vessünk egy pillantást a tisztaságra! Ha meg vagyunk elégedve, akkor bátran ehetünk és talán nem kockáztatjuk Moctezuma átkát. Bár az is természetesen túlélhető.

A kezdeti fertőzést átengedve, ami kb. 24 óra kényszerpihenővel jár, utána széntabletta vagy a gyógyszertárban kapható hasmenés elleni gyógyszer remekül kezeli a problémát. Ilyen esetben nagyon fontos a megfelelő hidratálás, minden boltban kapható az Electrolit, ízesített, ásványi anyagokban gazdag innivaló.

Vigyázat! A víz sehol sem iható, csak palackozott vizet lehet fogyasztani, akár fogmosáshoz is. A jégkocka ugyanígy kétesélyes, hiszen nagy valószínűséggel csapvízből készült.

Előfordulhatnak földrengések

Mivel Mexikó erősen szeizmikus terület, valamint az ország egy része a Szent András-törésvonalon fekszik, gyakoriak a földrengések. Az egyik legnagyobb az 1985-ös tlatelolcoi volt, s igazán kísérteties, hogy az esemény 32. évfordulóján 2017-ben ugyanazon a napon egy közel olyan erős földrengés rázta meg Mexikóvárost.

A mexikóiak hamar megtanulják azokat az aranyszabályokat, amelyeket ilyenkor be kell tartani. Az ország területén több aktív vulkán is található, amely szintén felerősítheti a rengéseket, illetve utórengéseket.

Irány a tengerpart!

Aki tengerpartra vágyik, Mexikóban biztosan talál kedvére valót. A Yucatán-félsziget ilyen szempontból a leghíresebb, s talán a legbiztonságosabb is. Ki ne hallott volna még Cancúnról, a környező szigetekről, Tulumról vagy Playa del Carmenről? A félsziget további vonzereje, hogy lépten-nyomon maja romvárosokba botlunk, így megismerhetjük az egykori kultikus centrumok életét, romjait.

Playa Delfines
A Playa Delfines, Cancún egyik csodálatos tengerpartja – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Amire viszont figyelni kell, hogy ezt a területet különösen sújtja a tengeri fű problémája. Lehet olyan hosszabb időszak is, hogy a partot teljesen elárasztja, nehezünkre esik átevickélni a büdös algaszőnyegen, s ezzel kicsit megpecsételődik a nyaralás hangulata.

Viszont érdemes belegondolni, hogy Mexikóban máshol is van gyönyörű tengerpart. Az én személyes kedvenceim az Oaxaca-hoz tartozó strandok, amelyek azon kívül, hogy csodaszépek, tiszták is, hiszen többen Kék zászló díjasok. Általában egy kis városkához tartoznak, ami szintén kellemes a turizmus szempontjából, hiszen sokkal családiasabb a légkör.

Hol érdemes megszállni?

A szállásokat illetően szintén széles paletta áll rendelkezésünkre. Választhatunk szállodát vagy Airbnb-t. A legkülönbözőbb árkategóriák és felszerelésű hotelek között szemezgethetünk, gyakran all inclusive ajánlatokat is találnak az ide utazók.

Tengerre néző szállás Mexikóban
Keresgélve könnyen találhatunk hasonló, gyönyörű tengerpartra néző szállásokat – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Mielőtt egy bizonyos szálláshely mellett döntenénk, tegyük fel a kérdést, milyen élményt akarunk szerezni. Ha az a fontos, hogy pihenjünk, jól jöhet a teljes szolgáltatáscsomag, ha viszont inkább autentikus tapasztalatok állnak a célkeresztben, akkor megelégedhetünk egy szolidabb szálláshellyel is.

Tényleg veszélyes Mexikó?

Mexikót sajnos sokszor titulálják veszélyes országnak. Közbiztonságát tekintve valóban nem vetekedhet Magyarországgal, mégis úgy vélem, hogy bizonyos szabályok betartásával megelőzhető a baj.

A turistaparadicsomok viszonylag biztonságosak, őrzöttek, próbálják elkerülni a felesleges atrocitásokat. A többi helyen érdemes kerülni a feltűnést, ez ugyanúgy igaz a ruházatunkra, mint a kiegészítők hordására. A másik kulcsszó a magabiztosság. Ha számunkra ismeretlen terepen is mozgunk, mutassuk magunkat magabiztosnak, vegyük fel a minket körülvevő ritmust és haladjunk. A tétovázást rögtön kiszúrják.

Tömegközlekedés vagy autóbérlés?

Közlekedés szempontjából az ország infrastruktúrája nagyrészt igazán irigylésre méltó. Viszonylag jó minőségű, gyakran többsávos utakon elég gyorsan célba érhetünk. A busztársaságok kiemelkedő szolgáltatást nyújtanak, az első osztály járművei (pl.: ADO, Primera Plus) különösen kényelmesek és megbízhatóak.

ADO busz Mexikóvárosbaan
Az első osztályú buszokon kényelmesen és biztonságosan utazhatunk – Fotó: Indicador Automotriz

Emellett van lehetőség természetesen autót is bérelni. Több cég is foglalkozik autóbérléssel, viszont ha elkerülnénk a negatív tapasztalatokat, ne fizessünk előre, hanem a helyszínen foglaljunk és rendezzük az árát.

Kössek biztosítást?

Az állami egészségügy hagy némi kívánnivalót maga után, ezért jobb elkerülni. Mielőtt nekiindulunk, mindenképpen tanácsos egy teljes körű biztosítást kötni. Fontos tudnivaló, hogy számos gyógyszertár van, ahol beszerezhetünk gyors segélyt és amely boltként is üzemel.

Milyenek a mexikói emberek?

A mexikói emberek kedvesek és melegszívűek. Nyugodtabbak, mint az európaiak, ezért nyaralásunk során nem árt nekünk sem eggyel lassabb tempóra kapcsolni. Mexikó mindenképpen megéri a látogatást, remekül kikapcsolódhatunk, magunkba szívhatjuk kultúrájukat, színes ünnepeik részeivé válhatunk. Gyakran megesik, hogy az utazók az első látogatás után beleszeretnek az országba, majd visszajárnak, hiszen egy alkalom kevés, hogy ezt a csodálatos, de hatalmas területet feltérképezzük.

Fotók: canva.com, vivamexiko.hu, Indicador Automotriz