Magyarországon is egyre több a mexikói étterem, amelynek étlapjáról természetesen nem hiányozhat a quesadilla. A quesadilla hagyományosan tortillából, azaz kukoricalepényből, valamint sajtból áll. A lepény már nem csak kukoricából, de lisztből is előállítható. A quesadilla szabadon variálható, a különböző ételkreációk határa a csillagos ég.
Az eredeti quesadilla recept
Az eredeti quesadilla recepthez először a kukoricából készült tortilla receptjére van szükségünk.
Hozzávalók:
- 1 bögre kukoricaliszt
- 1 kiskanál só
- ½ bögre víz
- 2 bögre növényi étolaj
- Először egy tálban keverjük össze a kukoricalisztet a sóval, aztán adjuk hozzá lassan adagolva a vizet, amíg össze nem áll egy lágy tészta.
- Utána a tésztát kis adagokra osztjuk, megformázzuk a kezünkkel, majd kilapítjuk. Így készítjük az összes tortillát.
- Ezután megtöltjük a tortillákat. Az eredeti tortilla receptben csak sajt van. Általában queso oaxaca-t, azaz oaxaca sajtot használnak. Fehérkés, jellegzetes ízű, szálakra tépve remekül megolvad a lepényben.
- A már töltött sajtos quesadillát félbehajtjuk, majd a serpenyőben felhevített vajra vagy minimális mennyiségű olajra tesszük. Közepes lángon, 2-3 percig sütjük mindkét oldalát.
- Ha aranybarnára sült és a sajt felolvadt, tálalhatjuk! Érdemes zöldséggel, esetleg guacamole-val szervírozni.
Csirkés quesadilla
Mint említettem, a töltelék igen sokoldalú lehet. Attól is függ, mennyire szeretnénk megterhelni az ételt. Ha húst adunk hozzá, a quesadillában található kalóriák száma is megnövekszik. Igen népszerű a csirkés quesadilla. Ha már tudunk sajtos quesadillát készíteni, onnan már csak egy lépés, hogy egy összetettebb, még finomabb étel kerüljön az asztalunkra. A csirkés quesadilla receptjében semmi ördöngösség nincs, mindössze a hús elkészítése igényel néhány útmutatást.
- Vágjuk a csirkehúst apró kockákra, valamint ízesítsük sóval és borssal! Serpenyőben kevés olajon megsütjük.
- Ezúttal a tortillába először a csirkehús, majd a sajt kerül. Ugyanúgy sütjük, mint a sajtos quesadillát.
Diós és körtés quesadilla csípős szósszal
A gasztronómiában teljesen elfogadott, ha kísérletezünk egy kicsit az ételekkel. Hallottatok már a diós és körtés quesadilláról csípős szósszal? Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy felaprítjuk a diót, megpirítjuk, a körtét pedig vékony szeletekre vágjuk. Miután mindezt a tortillába csomagoltuk, ne felejtsünk el sajtot tenni a tetejére!
A csípős szószhoz egy bármelyik quesadillához bevethető salsa receptjét hoztam. 10 perc alatt el is készül.
Hozzávalók:
- 1 kis üveg majonéz
- 3 evőkanál jalapeño chili
- 1 evőkanál cukor
- 2 kiskanál piros paprika
- 2 kiskanál őrölt kömény
- ½ kiskanál bors
- ½ kiskanál fokhagymapor
- ¼ kiskanál só
Mindössze annyit kell tenni, hogy a fenti hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és tálalás előtt 4-6 órára a hűtőben tároljuk.
A sajtos, illetve a csirkés quesadilla csak kettő azokból a lehetőségekből, amelyet a tortilla magában rejt. Mivel roppantul gyors ételekről van szó, egyre inkább terjednek Magyarországon is. Ne felejtsük el, hogy emellett remek opció azoknak, akik esetleg valamilyen érzékenység vagy diéta miatt nem fogyaszthatnak kenyeret vagy csak a kalóriák számát akarják csökkenteni. Jó étvágyat kívánok!
Fotó: canva.com