Gasztronómia

A hamisíthatatlan guacamole receptje

A mexikói gasztronómia rendkívül gazdag. Szerencsére Magyarországon is egyre több hozzávaló elérhető, így semmi nem akadályozza azt, hogy autentikus recepteket próbáljunk ki, illetve tanuljunk meg. A mexikói konyhához hozzátartozik a guacamole. Ennek az ételnek Mexikón belül is több elkészítési módja terjedt el.

A guacamole egyik legfontosabb összetevője az avokádó. Tudtad, hogy Európában Spanyolország az avokádó bölcsője? Viszont alapjában egy középamerikai gyümölcsről van szó, amely például Mexikóban őshonos. Neve az aztékok navatl nyelvének egyik szavából ered.

Kezdjük az eredeti guacamole recepttel!

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 2 érett avokádó
  • 1 kisebb méretű paradicsom
  • 100 g hagyma
  • 1 jalapeño chili (opcionális)
  • friss koriander (csak a levelek, kb. 20 db)
  • 1 lime

Ennek a receptnek a segítségével mindössze 15 perc alatt összedobhatjuk a vacsora sztárját, az eredeti guacamole-t.

Először apró darabokra vágjuk a hagymát, valamint a chilit, amennyiben úgy döntünk, hogy azt is teszünk a guacamoléba.

A paradicsomot meg kell hámozni. Ennek az a menete, hogy forrásban lévő vízbe tesszük 20-30 másodpercre, majd kivéve onnan, hideg vízbe helyezzük. Ezután már könnyedén lejön a héja. Egy tipp: Még könnyebb, ha a tetején kereszt formában bevágunk. Hámozás után, félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, majd a húsát apró kockákra vágjuk.

Megmossuk a koriandert, csak a leveleket használjuk fel. Szintén felaprózzuk. A félbevágott lime-ból kicsorgatjuk a levet.

Már csak az avokádó hiányzik. Félbevágjuk, kiszedjük a magot, a húsát kikanalazzuk, majd egy különálló tálban villával összetörjük. Az előzőkben összeállított hozzávalókat hozzáadjuk és összekeverjük, majd tálaljuk, esetleg nacho vagy tortilla chips kíséretében.

Az eredeti guacamole recept tehát inkább krémszerű, így készül az avokádókrém. Nem minden mexikói államban krémállagú a guacamole, van ahol az avokádó kisebb darabokban kerül bele. Ez nem lesz kenhető, de ugyanúgy remekül fogyasztható nacho-val vagy tortilla chips-szel, mint az eredeti guacamole krém.

Szószként is ínycsiklandó

Mexikó a különböző salsák, a szószok országa is. Mi a különbség az avokádókrém és az avokádószósz között? Lássuk!

A guacamoleszósz esetében a félbevágott, kimagozott avokádóból kikanalazzuk a húst, majd egy turmixba tesszük. Hozzáadjuk a lime levét, a koriandert, opcionálisan a serrano chilit, a sót és egy kis vizet. Amennyiben úgy ítéljük meg, még adhatunk hozzá vizet. Összeturmixoljuk, majd szokásos módon nachos-szal vagy tortilla chips-szel tálaljuk.

A guacamolét vagy a guacamoleszószt számos más étel mellé is ajánlom. Természetesen tökéletes kiegészítője mindenki kedvencének, a taconak. A kulináris művészetek egyik szépsége, hogy bátran kísérletezhetünk, új ételeket alkothatunk. Miért ne bolondíthatnánk meg egy kis mangóval? A guacamole ezen kívül remekül illik például egy lazacos hamburgerhez, de egy egyszerű sajtos szendvicset is képes feldobni. Nem elhanyagolható tény, hogy az avokádó rendkívül egészséges.

Fotó: canva.com