Kultúra

Frida Kahlo – a szürrealista, aki utálta a szürrealizmust

A női művészek között Frida Kahlo volt az az ikonikus latin, történetesen mexikói festő, aki végérvényesen beírta magát a történelem azon halhatatlan alakjai közé, akik nem csupán jelentőset alkottak. Egyedisége, különcsége és eltéveszthetetlen, esszenciális stílusa a világ egyik legnépszerűbb celebritásává emelte a halála után is. Frida menő, fridás kiegészítőket viselni trendi. Frida Kahlo műveit és életét szeretni egyet jelent a női feminin szabadság, a határozott és a magáért kiálló nő eszményképével. Nem csak munkássága, hanem élete is rászolgált arra, hogy generációk rajongjanak érte.

Festékbe kevert élet

Frida Kahlo élete maga volt a művészet, hiszen szenvedéseit festette bele az egész életművébe. Frida Kahlo művei és ő maga nem csak a mexikói kultúra szimbolikájának használata miatt vált Mexikó egyik ikonikus alakjává. Frida 1907-ben látta meg a napvilágot a ma már zarándokhelynek számító mexikóvárosi La Casa Azul-ban, vagyis a Kék Házban, amely egész életében Frida Kahlo háza maradt. Egyébként a ház 1958 óta a művész életét és festészetét bemutató múzeumként működik, amely egy fantasztikus virtuális túra keretében is bejárható.

Frida Kahlo és férje, Diego Rivera egykori közös otthona – Fotó: JoeCC BY

A hétévesen elkapott járványos gyermekbénulás miatti torz jobb lába egész életére hatással volt. Emiatt kedvelte igazán a jellegzetes, hagyományos mexikói hosszú szoknyákat, a tehuana népviselet ruhadarabjait hordani. 1925 szeptemberében egész életére kiható buszbalesetet szenvedett. Frida gerincsérülése miatt hónapokat töltött az ágyban, amely arra késztette, hogy fessen. A Frida Kahlo képek, a portréi magáról ekkor kezdtek el formát önteni. Ezek váltak a művész valódi jellegzetességévé, és idővel Frida Kahlo festményei különféle szürreális elemekkel kiegészítve meséltek életéről. Egy Frida Kahlo kép bátran mondható szürreálisnak, habár ő maga utálta a szürrealizmust.

Frida – a mexikói ikon

Sosem épült fel a balesetből teljesen. Frida Kahlo balesete által maradandó sérüléseket szenvedett, többször műtötték emiatt, amit az egész életében hordani kényszerült fűző próbált mérsékelni. Egyik legjellegzetesebb festménye erről az állapotáról A törött oszlop címet viseli. Ez az önarckép Frida Kahlo festményei közül az egyik leghíresebb. A folyamatos fájdalom, továbbá a megélt érzelmi völgyek és hegyek késztették arra őt, hogy már a férje hatására végleg a festészet mellett maradjon. Frida Kahlo képei gyakran szólnak erről az állapotról.

Frida Kahlo: A törött oszlop
Frida Kahlo: A törött oszlop – Fotó: Wikipedia

A Frida Kahlo műalkotások tulajdonképpen vizuális önéletrajzi vallomások ezért. Például Frida Kahlo férje, Diego Rivera rendszeresen hűtlen volt feleségéhez. Ez a csalódás, a viták és a válás pedig számtalan képén szerepel. Például a Két Frida című képén, ahol, mint Krida Kahlo, testvérekként vagy ikertestvérekként jelenik meg önmagával – ez a válásáról szól. Ez a kendőzetlen őszinteség tette már életében Mexikó művészi forradalmának ikonjává. Későbbi műveiben egyre erősebbé vált a prekolumbián Mexikó szimbolikáinak megjelenítése.

A magány és a depresszió virágai

Képei nyílt szimbolikával mutatják be az érzéseket, a fájdalmat és magát a nőt. Népszerűsége ellenére Frida folyamatosan magányosnak érezte magát. Ez valószínű köszönhető volt egye súlyosbodó gerincfájdalmának, aminek következményeként többszöri műtétje után végleg kerekesszékbe kényszerült, majd torzult jobb lábát is amputálni kellett. Ezek az események a kései Frida Kahlo műalkotások jó részén is puritán módon megjelennek, mégis egyfajta színes, virágos érzéssel társítva.

Frida Kahlo halála sajnos igen fiatalon érkezett, 47 évesen tüdőgyulladásban hunyt el 1954. július 13-án. Mai napig az egyik legpopulárisabb művésznek számít, akiért generációk rajonganak. Ikonikussá váltak a Frida Kahlo idézetek és gondolatok, a róla készült grafikák, valamint a különféle Frida stílusú dizájner kiegészítők, na és persze a Frida Kahlo kiállítás képei alapján készült reprók. Frida Kahlo mára a 21. századi modern nő egyik unikális jelképévé emelkedett. A Frida Kahlo életrajzát bemutató kötetek a legnépszerűbb könyvek közé tartoznak.

Fotók: canva.com, flickr.com, Wikipedia