Utazás

A világ legjobb helye – Playa del Carmen látnivalói

Ha nem is olyan híres, mint Cancún, a turisták kedvelt célpontja a mexikói Yucatán-félszigeten található Playa del Carmen, amelynek dallamos nevénél csak változatos kulturális és természeti látnivalói vonzóbbak.

„Minden, amit tudni akarsz a Föld legjobb helyéről” – hirdeti szerényen Playa del Carmen angol nyelvű turisztikai honlapja.

Hogy tényleg van-e szebb vagy jobb hely a világon, mint ez a mexikói város, azt olvasóink fantáziájára és tapasztalataira bízzuk, ám most bemutatjuk, miért pályázik legalábbis joggal a címre a mexikói Playa del Carmen.

Hol találjuk Playa del Carment?

A város a 130 millió ország egyik legismertebb részén, a Yucatán-félszigetnek nevezett földnyelven, azon belül is Quintana Roo szövetségi államban található. A legutóbbi ismert, 2020-as népszámlálás szerint hozzávetőleg 300 ezren élnek itt, amivel ugyan állama második legnagyobb városa, de országos szinten még az ötven legnépesebb közé sem került be.

Playa del Carmen ikonikus szobra
Playa del Carmen ikonikus szobra – Fotó: canva.com

No de nem is a lélekszáma miatt ismert, hanem mert a Riviera Maya részeként az egyik legfelkapottabb mexikói turistaparadicsom, amelyben egyszerre kapunk valamit az ősi, hamisítatlan Mexikóból, élvezzük a tenger azúrkék vizét, és kapcsolódhatunk ki európai normáinkhoz mérten biztonságos keretek között.

Mikor utazzunk oda?

Playa del Carmen tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy kiszakadjunk a Magyarországon megszokott télből, hiszen a legkellemesebb nyári időjárással éppen a mi hideg időszakunkban, decembertől áprilisig szolgál. Azért tegyük hozzá, a július és az augusztus is főszezonnak számít, különben pedig nehéz mellélőni, hiszen évente 340 a napfényes napok száma, és az átlaghőmérséklet 27 Celsius-fok.

Június és szeptember között azonban sokszor ömlik a nyakunkba az égi áldás, és a júliustól októberig tartó időszak veszélyesnek számít a hurrikánok szempontjából. Persze simán előfordulhat, hogy évekig nem alakul ki hurrikán Playa del Carmen környékén, ám érdemes észben tartani ezt az eshetőséget is.

Turistaparadicsom, helyi elemekkel

Playa del Carmen is egyike azoknak a mexikói városoknak, amelyeknek a lakói jellemzően a turizmusból élnek – ezt a környezeti adottságokon túl a folyamatos fejlesztések és a vendégekhez való alkalmazkodás tette lehetővé.

Playa del Carmen tengerpartja szállodákkal
Playa del Carmen tengerpartja szállodákkal – Fotó: canva.com

„Hozott anyagnak számít” a varázslatosan hosszú és homokos tengerpart, amelyet a szabályok szerint nem foglalhatnak le maguknak hotelek (még ha a biztonságra hivatkozva egy-egy meg is teszi). Sokak szerint a partszakasz itt még szebb is, mint Cancúnnál, mások úgy látják, hogy itt nem annyira áttetsző a víz, mint a másik híres mexikói turistaparadicsomban. A Playacarnak nevezett hotelövezet Playa del Carmen egyik legbiztonságosabb, legjobban őrzött, tiszta és elegáns része, amelyben pláza biztosít bevásárlási lehetőséget.

A helyi, valódian mexikói hangulatot leginkább a Playa del Carmennek a belvárossal ellentétes oldalán élhetjük meg, ahol jóval érintetlenebb a partszakasz. Más szempontból igaz ez az egyébként a település egyik látványosságának számító Quinta Avenida kívül eső részekre, ahol igazán autentikus éttermek várnak minket. Itt is érvényes a máshol is működő szabály: ahol a helyiek étkeznek, az rossz hely nem lehet.

Playa del Carmen látnivalói

A nekünk érdekes részekre taxival vagy bérelt kerékpárral is eljuthatunk, ám a városban összességében minden fontos látnivaló sétatávolságban található. A rengeteg bolttal, bárral, étteremmel Playa del Carmen ütőerének számít a Quinta Avenida, mint ahogyan az változatos éjszakai szórakozóhelyeket is érdemes végiglátogatni.

Playa del Carmen legfelkapottabb programjainak számítanak a dzsungeltúrák, amelyek során háborítatlan körülmények között élő állatokkal találkozhatunk. Itt tényleg a vadonban érezhetjük magunkat.

Ugyancsak kihagyhatatlan Playa del Carmenen az Xcaret, amely egy hatalmas, minden kedves szórakozást magában foglaló park állatokkal, földalatti barlangokkal, maja faluval, korallzátony-akváriummal, szóval a kultúra, a természet és a szépség egységével.

Xcaret Park
Xcaret Park – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Ha már a városban járunk, vétek kihagyni a Rio Secretót, amely szó szerint titkos folyót jelent. Sokkal pontosabb lenyűgöző földalatti univerzumnak nevezni, mert varázslatos cseppkövek és sziklaalakzatok között visz a túraútvonal, a formákat látva és a túravezetőt hallgatva többet tanulhatunk a mexikói történelemről és természetről, mint egy-egy könyvet lapozgatva. Pláne ha a vízben sétálva még egy-két kedves hal is megérinti a lábunkat

No és persze ne feledkezzünk meg a Yucatán-félsziget jellegzetességeiről, a cenotekról, amelyek talajvizet tartalmazó kútszerű karsztképződmények. Míg az ősi maják jobbára vízellátásra használták, ma már jobbára csábító és egészen elképesztő fürdőhelyekként működnek.

A mexikói Playa del Carmen azért is remek úticél, mert sosem unalmas bázisként szolgál a környék látnivalóinak felfedezéséhez, legyen szó Tulumról, Cozumel szigetéről vagy egy-egy eredeti farmról, azaz ranchóról.

Fotók: canva.com, vivamexiko.hu