Utazás / Természet

Cenote – csobbanj te is Mexikó leggyönyörűbb víznyelőiben

A misztikus, néhol türkizkék színű vízzel rendelkező, varázslatos cenoték annyira lenyűgözték már a ősi prekolumbián őslakosokat is, hogy egyenesen az Istenek lakhelyének gondolták ezeket a természetes képződményeket. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a cenoték egyenként is olyan egyedi atmoszférával rendelkeznek, amelyhez hasonlatosakat leginkább fantasy- és kalandfilmekben láthatunk. És ha már itt járunk, ebben van is némi igazság. Sok különleges filmbéli helyszínt ihletettek meg ezek a varázslatos kis barlangi tavacskák, mélybe alábukó folyók vagy épp tengerszemek. Hiszen cenotéból többféle lehet.

Mi is az a cenote?

Olyan karsztképződményekről van szó, melyek a felszín beszakadásával keletkezve csodás látványt nyújtó víznyelőknek adnak otthont. A tükörsima vízfelszín mellett a falakon dús növényzet burjánzik, míg a földalatti barlangokban megbúvó sztalagmitok tovább fokozzák a meseszerű látványt a mexikói vadonban. Nem ritka, hogy különleges állat- és növényfajoknak adhatnak otthont ezek a „minikertek”. Hiszen a viszonylagos zavartalanság miatt biztonságban megtelepedhetnek az ilyen cenotékban.

A Valladolid környéki Suytún cenote
A Valladolid környéki Suytún cenote – Fotó: canva.com

Legendák és történelem

A cenote már az ősidőkben is fontos képződménynek számított. Nem csak mágikus tisztelet övezte ezeket a kis tavakat, de fontosak voltak a helyiek vízellátásában is. A létfontosságú ivóvíz biztosítása végett a maják már az ősi időkben is nagy tisztelettel adóztak a különféle cenotéknak. Sőt a legtöbb városuk egy-egy nagyobb cenote mellett foglalt helyet, míg úgy tartották, a cenoték az alvilág kapui, amelyek alján az eső istene, Chaac lakik. Ebből adódóan külön vallási rituáléik voltak, amelynek központjában a cenoték és az esőisten álltak – vélhetően az emberáldozat is része volt ezeknek.

A Dos Ojos cenote Tulum közelében
A Dos Ojos cenote Tulum közelében – Fotó: canva.com

Legtöbb a Yucatán félszigeten terül el, a cenote Mexikó területén itt található tehát – ezeket ma is misztikus atmoszféra lengi körül. Ezért a cenoték megtekintése nem csupán egy különleges túrát jelent valamely misztikus természeti képződményhez, hanem egyben történelmi kalandozás is a régmúltban. Abban a régmúltban, amiről a mai napig nincs pontos fogalmunk. Hiszen ha csak a majákra gondolunk, akkor ismerjük a történetet: kevés maradt fenn róluk. Viszont sok cenote mellett megtalálhatóak ennek a méltán rejtélyes és híres civilizációnak a nyoma. Pontosan emiatt a történelem szerelmesei számára is ugyanolyan izgalmas, mint azoknak, akik fürdeni vagy búvárkodni szeretnének ezekben a különleges kis földalatti vizekben.

Cenoték és a turizmus

Az ősi történelmet és legendákat félretéve a cenoték manapság már inkább turisztikai látványosságnak számítanak. Sok híres akad köztük, a legismertebbek közé tartozik többek közt a Dos Ojos, Zací, Suytún, La Noria, Ik Kil cenoték, amelyekben búvárkodni és fürdeni is lehet. A mesés környezet és a különleges atmoszféra rendkívül vonzó a turisták számára, akik teljesen egyedi módon nyerhetnek bepillantást az „alvilág kapuiba”. Mivel több ezer cenote létezik, ezért nehéz lenne felsorolni mindet köztük, amelyeket érdemes megnézni. Viszont Mexikóban léteznek külön csak cenote látogatására specializált turistautak, amelyek a legizgalmasabb és legszebb típusait segítenek végigjárni.

Aki ilyen cenotenéző körútra tervez menni, az készüljön fel arra, hogy a látogathatóság ellenére azért mindegyik barlangi víznek megvan a saját házirendje. A mexikói törvények szigorúan védik ezeknek a képződményeknek a tisztaságát és az érintetlenségét, annak ellenére, hogy sok köztük látogatható, sőt fürdeni lehet bennük, vagy épp a lelógó liánokról ugrálva csobbanni. Különleges flórája, faunája és atmoszférája, továbbá történelmi jelentősége miatt az egyik legismertebb és legkülönlegesebb mexikói látványosságnak számítanak.

Fotók: canva.com