Természet

Csivava (chihuahua), a világ egyik legkisebb kutyafajtája Mexikóból

Amilyen pici, olyan határozott, vagány és akár hangos kutyus lehet a csivava, vagy másként a chihuahua, amely mexikói államról kapta a nevét, és ma már világszerte roppant népszerű négylábú házi kedvenc.

A hollywoodi sztárok táskájában megbújó, olykor rikító színekbe öltöztetett minikutyákként él a szemünk előtt a csivava, vagy ahogy még írják, a chihuahua, amely a világ egyik legkisebb, ám annál menőbb ölebe. Merthogy nem érdemes elkényeztetett, folyton vonyító kis vérebként gondolni rá, hiszen legyen fekete vagy fehér, rövid- vagy hosszú szőrű csivava, igazán tanulékony, hűséges, szeretetteljes, nem mellesleg a méretét meghazudtolóan rettenthetetlen kutya.

No de honnan jön a csivava?

Ahhoz képest, hogy mennyire népszerű a csivava kutya, már-már homályba vész az eredete. Egyes kutatók a Közép- és Dél-Amerikában ismert, a temetési rituálékon is szerepek kapó, a neki tulajdonított szerep miatt gyakran a halott elkísérése érdekében leölt techichi kutya leszármazottjának tartják, mások szerint a csivavák spanyol kereskedők közreműködésével Kínából érkeztek Mexikóba, ám olyan feltételezés is tartja magát, hogy már az ókori Egyiptomban is éltek.

Az viszont biztos, hogy a rövidszőrű csivavát a 19. században fedezték fel Chihuahua mexikói államban, az aprócska kutya innen kapta a nevét, ezért is szoktak olykor mexikói csivavaként utalni a fajtára. Hiába, ez az ország tele van izgalmas állatokkal, mint például a vízikutyával és a kopasz ebbel.

A chihuahua tényleg nagyon apró

A csivavát még a kutyák világában járatlanok is könnyen felismerik, hiszen egyedi a test- és a többségében almát idéző fejformája is, míg a legárulkodóbb azonosító maga a mérete. Az újszülött csivavák egészen pindurkák, és a kölyökkorból kilépve sem lesznek sokkal nagyobbak. Egy átlagos állat mindössze 2.5-3 kg-ot nyom, ám vannak még ennél is kisebbek, igaz, ők gyakran betegesebbek is.

A bébi chihuahuák igazán pindurkák
A bébi chihuahuák igazán pindurkák – Fotó: canva.com

Ami a magasságot illeti, megmaradnak kicsinek, a felnőttek is csupán 15-22 centiméterre „nyújtózkodnak”, a mini chihuahuák pedig még ennél is kisebbek, szóval igazán nem kell attól tartanunk, hogy nagyra nőnek.

A csivava jellemzői

Amikor a jószágot próbáljuk bemutatni, a külsőn kívül a belső jellemzőkről sem szabad megfeledkezni.

A „mérettáblázaton” túl meghatározza a kinézetüket, hogy a szó szoros értelmében sokszínűek, hiszen a képeken láttunk már fehér, fekete, barna vagy éppen sárgásbarna chihuahuát. Ha viszont a természet úgy alakította, akkor nem is egyszínűek, hanem akár foltosak vagy három színűek is lehetnek.

A szőrük mérete alapján választhatunk rövid- vagy hosszú szőrű minikutyát. Az előbbinek a gondozása nem igényel túl sok teendőt, elég hetente egyszer átkefélni a puha és fényes szőrzetet. A mexikói kutya szempontjából a hidegebb időszakban igencsak kapóra jövő hosszú szőrrel már több feladatunk akad, ám a selymesen hullámzó szőr meghálálja a gondoskodást.

Hosszú szőrű csivava
Hosszú szőrű csivava – Fotó: canva.com

Nem érdemes azonban csupán a külső jegyek között elveszni, mert legalább annyira izgalmasak a csivavák belső tulajdonságai. A sztárokkal divatba jött állatok kicsit a külcsínyük foglyai, pedig a jól nevelt állatok egyáltalán nem kényeskedő típusok.

Sőt a méretüket meghazudtolóan bátrak, néha elfelejtik, milyen aprók, és bátran néznek farkasszemet a náluk jóval nagyobb állatokkal is. Egészen erősen tudnak egy-két emberhez kötődni, hozzájuk a végletekig hűségesek, mindent megtesznek értük, ragaszkodóak és nagyon szeretetteljesek. Ellenben amilyen bizalmas a viszony a hozzájuk közel állókkal, olyan gyanakvóak tudnak lenni az idegenekkel, ezért is remek jelzőkutyák.

Hogyan neveljük a csivavákat?

A különleges és egyéni lelkiviláguk miatt érdemes tisztelettel és szeretettel fordulni feléjük, ugyanakkor minél hamarabb megkezdeni a szocializációjukat, hogy jól alkalmazkodhassanak a környezetükhöz.

A csivavák előszeretettel játszanak
A csivavák előszeretettel játszanak – Fotók: canva.com

Figyeljünk rájuk, mert a méretükből fakadóan könnyen megsérülhetnek és megléphetnek – no, nem mintha különösebben szökősek volnának, ám elevenek, van mozgásigényük. Ne hagyjuk őket magukra, mert egy nagyobb ragadozómadár is könnyen felkapja őket, míg a gyerekekre is figyeljünk, mert a kevésbé koordinált mozdulatokkal könnyen sérülést okozhatnak nekik az apró termetű barátainknak.

Csivavabetegségek, avagy mitől óvjuk kedvencünket

Ráadásul bár a rövid- és a hosszú szőrű csivava is elélhet akár 18 évig, azért beárnyékolhatják vagy megrövidíthetik az életét a fajtára jellemző betegségek. Az alacsony vércukorszint, azaz a hipoglikémia mondjuk nem számít speciálisan csivavabetegségnek, ám talán a többieknél is rosszabbul viselik. Gyakran gyenge tápláltságból fakad a baj, bágyadtságban, akár rohamszerűen rájuk törő görcsökben nyilvánul meg.

A csivavát gyötörheti szívzörej, továbbá úgynevezett térdkalácsficam, amely gyakori probléma a nem méretükben, hanem koruk szerint mini csivaváknál, és olykor csak a műtét jelent megoldást. A száraz és erős köhögés összedőlt légcsőre utalhat, míg problémát jelenthet a nyílt fontanel, a fejükön később sem összenövő puha pont, amely szintén óvatosságra és féltő törődésre int minket. A termetükből fakadóan nagyon megérzik a hideget, a remegés gyakran a fázás jele.

A kifejező nagy szemükkel azonban szinte biztos, hogy az életre megnyernek minket maguknak, így ha megtetszettek nekünk a kedves kis kutyák, akkor már csak azok kell elgondolkodnunk, hogy mi legyen a csivava neve. Egy rövid, egy-két szótagból álló, pattogós névre már kölyökkorától hallgat majd.

Fotók: canva.com