Természet

Dália, Mexikó virágszimbóluma – Így neveld

A dália, ez a gyönyörű virág, Mexikó egyik szimbóluma. 1963-ban nyilvánították a nemzet virágjává. 43 fajtája van, amelyből 35 Mexikóból származik.

Már az aztékok is termesztették, melynek köszönhetően manapság az egész világon megtalálható ez a különleges és igencsak szép növény. Az indián népek mélyen tisztelték, dáliával díszítették a házaikat, használták gyógyászati hatásai miatt és megihlette a kézműveseket, akik motívumaikban visszatükrözték a természet ajándékait.

Talán nem hinnétek, de a dália gumója étekként szolgált, mivel nagyon finom és egészséges. A régi kultúrák tudása a gyógynövényekről határtalan ismerettel rendelkezett. Több között a dália gyógyhatásai sem merülhetnek feledésbe, ha az ő bölcsességükre hagyatkozunk.

A szárukban képesek voltak rengeteg vizet elraktározni, így kiváló szomjoltó lehetett. Más gyógynövényekkel együtt a húgyúti elzáródások ellen használhatták. A gumók enyhítik a gyomorfájdalmakat, izzasztó, sőt tumorgátló.

A dália külön ünnepnapot is kapott Mexikóban, amelyet minden év augusztus 4-én ünnepelnek.

Dália, a változatos virág

A dália immár mindenhol elterjedt, nem ismer határokat. Rengeteg fajtája van. Talán két virágról nem is hinnénk, hogy rokonok és mindketten a dáliák családjába tartoznak, annyira eltérőek lehetnek. A színpaletta bármelyik színében pompázhatnak, 30 cm-től akár 2 méterig terjedhet a magasságuk. Virágjuk szintén lehet különböző.

Fehér dália
A fehér dália igazán elegáns megjelenéssel bír – Fotó: pixabay.com

Magyarországon a törpe dália a legelterjedtebb, de maga a virágcsalád rendkívül változatos fajtákkal dicsekedhet. Akad köztük törpe dália, pompon virágú dália, sőt óriásvirágú dália is. Érdekes, hogy alapvetően meglehetősen színes virágokról beszélhetünk, ugyanakkor létezik a fehér és a fekete dália, amelyek szintén nagyon különleges megjelenéssel büszkélkedhetnek. A fekete dália a színe miatt egy kicsit számkivetetett, hiszen gyakran a halál jut eszünkbe róla, viszont egy jó kertterv alapján, más színes virágokkal kombinálva a kert egyik igazi meglepetése lehet. A fehér dália ennek szöges ellentéte, mert elegáns külsejével, valamint hosszan tartó virágzási idejével a kertek egyik méltó díszévé válhat.

A dália ültetése

A dália ültetési ideje a tavasz, virágzása nyár közepétől ősz végéig tart. Nagyon fontos a megfelelő ültetési hely kiválasztása. Mivel eredetileg mexikói, a teljesen napos helyeket kedveli. Félárnyékos területen már nem biztosított a virágzás. A gumóit ültetjük, viszont nem bírja a téli fagyokat, így a gumókat ősszel ki kell ásni az átteleltetéshez. Ugyanezen okból a legoptimálisabb hónap az ültetéshez a május. Szaporítani magról vagy tőosztással lehet. Az ültetési mélység sem mindegy, a gumóknál két-háromszor mélyebb gödröt kell ásni. Nem kerülhetnek közvetlenül a föld felszínének közelébe, mert egy erősebb szél, ami nálunk nem ritka, könnyen kicsavarhatja majd a fejlődő növényt.

A dália ültetése
A dália gumóit tavasszal ültetjük – Fotó: canva.com

A nálunk népszerű törpe dáliát szintén tavasszal és napos helyre ültessük! Kisebb, azaz alacsonyabb növény lévén akár balkonládába is ültethető, viszont számolni kell azzal, hogy meglehetősen helyigényes. Ugyanúgy nem viseli el a téli fagyokat, mint többi rokona, ezért a gumókat ősszel kiássuk, majd száraz helyen átteleltetjük.

Ha magról akarjuk szaporítani, azokat márciusban kell elvetni, s májusig odabent gondozni. Akkor lehet kiültetni a szabadba. A magról való ültetés során egy kerti földdel megtöltött cserépbe tesszük a magokat, amelyek hűvös helyen kb. 2 hét alatt kicsíráznak. Fejlődésük során szükségük van a párás, ugyanakkor továbbra is hűvös környezetre.

A dália gondozása

A dália nem csak gyönyörű, hanem egy igényes növény is. Szüksége van megfelelő mennyiségű fényre, vízre, valamint tápanyagtartalmú földre. Nyáron a nagy szárazságban különösen sűrűn kell öntözni, viszont nem szereti, ha pang rajta a víz. A tápoldat szintén nagyon fontos egészséges fejlődéséhez, így azt hetente egyszer adagoljuk az öntözővízhez.

A dália sok törődést igényel
A dália sok törődést igényel – Fotó: pixabay.com

Sajnos a dáliát sem kímélik a különböző betegségek. Érdemes rendszeresen átvizsgálni a leveleket, mivel azok bármi nemű elváltozása gombás megbetegedésre utalhat. Ezen kívül tetvek, poloskák és csigák is tehetnek kárt bennük.

A dália teleltetése

A dália teleltetésére azért van szükség, mert a mi éghajlatunk télen nem kedvez neki. Sem megfelelő mennyiségű fény, sem elegendő hőmérséklet nem áll rendelkezésünkre. Ezért biztonságba kell helyezni, mielőtt beáll a nagy hideg. Nyár közepétől ősz végéig virágzik, tehát a gumókat utána tudjuk kiásni, amikor a föld felett már elszáradt a növény.

Teleltetés előtt érdemes alaposan szemügyre venni a gumókat
Teleltetés előtt érdemes alaposan szemügyre venni a gumókat – Fotó: canva.com

Fontos, hogy a gumók teljesen kiszáradjanak a kiásás után, különben könnyen megpenészedhetnek a teleltetés során. Mivel a rajtuk megtalálható betegségek megfertőzhetik társaikat is, ki kell szűrni a nem egészséges egyedeket, s eltávolítani őket a többiek közeléből. Hűvös, száraz, sötét helyen érdemes tárolni a gumókat. A legjobb, ha ehhez egy faládát választunk, amelyet homokkal töltünk meg.

Fotók: canva.com, pixabay.com