Pompásan átalakított Hamlet-idézetből adott címmel taglalja a chili con carne, avagy a mexikó chilis bab történetét a National Geographic cikke (ahogyan az angolban hangzik, To be, or not to be helyett To bean or not to bean), amely a babbal vagy anélkül kérdést is körbejárja. Persze ma már sok szakács vallja, hogy az eredetileg Texasból érkező, lényegében a mexikóiak által tökélyre fejlesztett ragura nem vonatkoznak kőbe vésett szabályok, elkészítési módjának inkább csak az alkotó fantáziája, mint holmi recept szab határt.
No, ne is vesszünk el annak a részleteiben, hogy a chilis bab már tényleg megjelent a 17. századi Spanyolországban, netán az amerikai marhavagonok szakácsai játszottak pótolhatatlan szerepet a 19. századi terjedésben. A lényeg az, hogy manapság az sem követ el ősbűnt, aki az eredetinek vélt mexikói sertésragu receptjén változtat, és egyedien, netán a gyorsaság érdekében konzervből készíti el.
Persze, hogy ne maradjunk némi útmutató nélkül, most megmutatjuk, hogy a BBC szerint miként fest a házilag készített chilis bab recept.
Az eredeti chilis bab összetevői:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál chili
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál kömény
- 500 g sovány darált marhahús
- 1 kocka marhalevesalap
- 400 g apróra kockázott paradicsom
- 1 teáskanál cukor (vagy egy-két kocka étcsokoládé)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- ½ teáskanál száraz majoranna
- 410 g konzerv vörösbab
- a találáshoz főtt rizs és ízlés szerint tejföl
Sokan egyébként kukoricával koronázzák meg a chilis babot.
Hogyan készítsük el?
Kezdésnek összeaprítjuk a vöröshagymát, a paprikát a fokhagymát, majd a hagymát üvegesre pirítjuk az olajon. Ezután nyakon öntjük fokhagymával, fűszerekkel, és néhány percig kevergetjük.
Ezt követően mehet bele chilis bab lelke, a marhahús, majd addig pároljuk-főzzük, amíg szépen elveszíti az eredeti rózsaszín színét. Közben 300 ml forró vízzel, marhahús-leveskockával és fűszerekkel elkészítjük a szószalapot, majd ráöntjük a húsra, és hozzáadjuk a paradicsomot, majorannát, sót, borsot. Óvatosan, alacsonyabb hőfokon 20 percig pároljuk.
Ezzel meg is érkeztünk a mexikói chilis bab recept vitatott eleméhez, a vörösbabhoz, amelyet átöblítünk és lecsöpögtetünk. Újabb tíz percig forraljuk vele, és ha túl száraznak érezzük a mixet, adjunk hozzá vizet – no meg fűszereket, több kell majd, mint gondolnánk.
A tálalás előtt hagyjuk állni tíz percig, az éppen elég lesz arra, hogy megterítsünk, és a tányérra készítsük a főtt rizst, továbbá a díszítéshez a tejfölt.
Ezúttal a marhahúsos receptet vázoltuk, ám a chilis bab készülhet csirkemellel és sertéshússal is, sőt nem muszáj darálthússal csinálnunk, akár felkockázott húsféle is lehet a legfinomabb chilis bab alapja.
Bár az összetevők listája hosszú, és időigényesnek tűnik a folyamat, valójában a chilis bab – vagy magyarosan mexikói sertéstokány – megkreálása pofonegyszerű. Kevesebb, mint egy óra alatt egyszerre régimódi, mégis eredeti chilis babot varázsolhatunk az asztalra.
Fotó: canva.com