Gasztronómia

Az ellenállhatatlan pico de gallo

Valami frissítő, mégis pikáns finomságra vágysz? A nagy kedvenc mexikói gasztronómia ezúttal is üzembiztosan szállítja a megoldást, mert a latin-amerikai országtól kilométerek ezreire is elkészíthetünk egy igazán üdítő salsát: jöjjön a pico de gallo receptje!

Mint a konyhában oly sokszor, a siker titka ezúttal sem csak a műveletekben, hanem az összetevőkben is rejlik. A legjobb, ha például a paradicsomot a kertből vagy akár a balkonládából készítjük a kés alá, és minél „házibb” a többi alapanyag, annál jobb.

Mi kell a pico de gallohoz?

Egyetlen recept sincs kőbe vésve, ám kezdésként az alábbiakat készítsük oda a pico de gallohoz, amelyet salsa frescaként vagy salsa crudaként is ismernek az őshazában:

Mennyiséget direkt nem írunk, mert egyrészt alapvetően a paradicsom és a hagyma egyenlő arányban kap helyet a tálban, ezeket fűszerezi a többi összetevő, másrészt hallgassunk az ösztöneinkre az elkészítéskor. Ha tüzes ízre vágyunk, mehet bele több jalapeño, ám amennyiben édesebbet kívánunk, dobjunk bele több paradicsomot.

Az elronthatatlan recept

Mert bárhogyan is teszünk, a kezdő szakácstanoncok és konyhai rutintalanok kedvence lesz a pico de gallo, hiszen szinte elronthatatlan a recept, ellenben ropogós tortilla chipsszel (totopos) garantáltan sikert aratunk vele.

Ne is bonyolítsuk! Aprítsuk össze a paradicsomot, a hagymát és a jalapeñót, majd pakoljuk egy tetszetős tálba, hogy aztán a lime levével, korianderrel, sóval és borssal ízesítsük. Ha nem bírunk várni, akkor rögvest fogyaszthatjuk, ám jót teszünk magunknak, ha adunk neki egy fél órát-órát a hűtőben.

Tipp: kispórolhatjuk belőle a paradicsom túlzottan leves részét, hogy ne tegye túl folyóssá a salsát.

Ez csak az alaprecept, ám használjuk a fantáziánkat, akár gyümölcsökkel is felturbózhatjuk, míg tízóraitól esti snackig bármiként és bármikor tálalhatjuk.

Fotó: canva.com