Természet / Gasztronómia

Avokádó – a szuperfood, amibe mindenki szerelmes

Mindannyian ismerjük, mindannyian szeretjük, de az avokádó valóban olyan egészséges? Röviden: igen! A pirítósfeltétektől a desszerteken át a turmixokig a sokoldalú avokádót gyakran egészséges szuperfoodként emlegetik. Apropó! Tudtad, hogy az avokádó gyümölcs? Gazdag, krémes, sokoldalú és ízletes. Olvass tovább, ha szeretnél többet megtudni az avokádó fogyasztásával, vásárlásával, tárolásával, kedvező élettani hatásaival és élvezetével kapcsolatos mindennapi tippekről.

Különben töprengtél már, hogy miért lettünk hirtelen ennyire szerelmesek az avokádóba? Az avokádó, vagy más néven aligátorkörte a Lauraceae családba tartozó Persea americana termése, amely a Föld nyugati féltekén őshonos fa, Mexikótól délre az Andok régióijáig. Közép-Amerikában már időszámításunk előtt 5000 évvel fogyasztották. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. A meleg égövi országokon kívül az avokádó piaci termékként csak néhány évtized óta népszerű. Európában is gyorsan nagy gazdasági jelentőségre tett szert.

Mi fán terem az avokádó?
Mi fán terem az avokádó? – Fotó: canva.com

Mexikó a világ vezető avokádótermelő és exportőr hatalma, további termőhelyei az USA, a karib-tengeri szigetek, Brazília, Indonézia, Új-Zéland, Izrael és Dél-Afrika. A mexikói faj Mexikóban őshonos, és a levelek ánizsszerű illata, valamint apró, vékony héjú, gazdag ízű és kiváló minőségű gyümölcsök jellemzik. A mexikói avokádó a legkeményebb, olyan területeken is nő, amelyek túl hidegek más fajtáknak. A guatemalai Közép-Amerika hegyvidékein őshonos, valamivel kevésbé kedveli a hideget, mint a mexikói, és közepes méretű: 240-1000 grammos termést hoz, amelyet vastag fás héj és a többitől eltérő érési időszak jellemez. A leginkább trópusi természetű nyugat-indiai verzió termesztése az egyesült államokbeli Florida déli részére korlátozódik, ez a Hass avokádó, az Egyesült Államok legnépszerűbb fajtája, egy mexikói-guatemalai hibrid.

Az avokádó jótékony hatásai – az avokádó élettani hatásai

Amikor felmerül a kérdés, hogy az avokádó növény-e, a válasz természetesen az igen! A következő pedig: mire jó az avokádó? Nos, rendkívül sok kedvező élettani hatással rendelkezik. Az avokádó az egészséges zsírok és az E-vitamin nagyszerű forrása, és rengeteg tápanyagot, például folsavat, vasat, rezet és káliumot tartalmaz. Váltsunk dietetikus üzemmódra, bontsuk le az avokádó egészséges hatásait övező tudományos misztikumot, és fedjük fel, hogy mire jó az avokádó az egészségünk szempontjából! Az információ 1 avokádóra vonatkozik, héj és mag nélkül.

  • Az avokádó kalóriatartalma: 227 kcal, tehát viszonylag magas, különösen a többi gyümölcshöz és zöldséghez képest.
  • Az avokádó szénhidráttartalma: 12 gramm. Bár nem teljesen szénhidrátmentes, meglehetősen alacsony ez benne, így alkalmas lehet alacsony szénhidráttartalmú vagy ketogén diétába történő beillesztésre is.
  • Rost az avokádóban: 9 gramm. Az avokádó kiváló rostforrás. Egy érdekes tanulmány kimutatta, hogy az avokádó zsír- és rosttartalma jóllakottság érzéséhez vezet, ami segít szabályozni az étvágyat.
  • Zsír az avokádóban: 21 gramm. Mennyi zsír van az avokádóban? Hát nagyon sok, de a jó hír, hogy ennek 60 százaléka egyszeresen telítetlen zsír, ami a kutatások szerint segít megvédeni a szervezetet a szívbetegségek kockázatától, illetve csökkenti a vérnyomást. Továbbá a kiegyensúlyozott étrend részeként segíthet csökkenteni a koleszterinszintet is.
Az avokádó főbb tápértékei
Az avokádó fontosabb tápértékei – Fotó: vivamexiko.hu

A fent vázolt előnyök mellett elmondható, hogy az avokádó tápértéke igen magas, mint már említettük, gazdag forrása a védelmező E-vitaminnak, valamint C-, K- és B6-vitamint, riboflavint, niacint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, káliumot, luteint, béta-karotint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Úgyhogy, mint láthatod, az avokádó hatása az egészségi állapotodra meglehetősen sokrétű és komplex, beletartozik az emésztés javítása, a depresszió kockázatának csökkentése és a rák elleni védekezés is.

Hogyan válasszunk avokádót, avagy mikor jó az avokádó és milyen az érett avokádó?

Mindenki tudja, hogy az avokádó elfogyasztásának legtrükkösebb része egy jó avokádó kiválasztása. Így állapíthatod meg, hogy érett avokádóval van-e dolgod: fogd a tenyeredbe, és finoman nyomd össze! Ne ujjbeggyel! Puhának kell lennie, de nem löttyedtnek. Ha olyan avokádót sikerült találnod, amelyik rendben van, a körmöddel pattintsd le az avokádó tetején lévő szársapkát. Ha könnyen kipattan, és zöld alatta, akkor érett az avokádó. Ha a szársapkát nehéz eltávolítani, éretlen avokádóval hozott össze a sors, és valószínűleg még egy-két napra szüksége van az éréshez. Ha barna alatta, az avokádó túlérett lehet, de kicsit vágj bele, hogy lásd, milyen a húsa: ha az avokádó belseje barna, akkor fogyasztása már alkalmatlan.

Érdemes figyelni az avokádó kiválasztásánál
Érdemes figyelni az avokádó kiválasztásánál – Fotó: canva.com

Az avokádó tárolása – az avokádó gondozása

Az avokádót érésig szobahőmérsékleten tárold. Ha megérik, tedd be a hűtőbe, nehogy megrohadjon. Szeretnéd tudni, hogyan érlelhetsz meg gyorsan egy avokádót? Megpuhíthatja az avokádót, ha egy almával vagy banánnal egy papírzacskóban tárolod. Ezek a gyümölcsök sok etiléngázt bocsátanak ki, ami felgyorsítja az avokádó érését. Hogy az avokádó mikor jó, már tudod, viszont az avokádó felhasználása, az avokádó pucolása előtt mindenképpen mosd le, hogy az esetleges szennyeződések és baktériumok ne kerüljenek át a késről a pépre. Felvágtad már az avokádót, de nem szeretnéd elfogyasztani az egészet? Dörzsöld be az avokádót egy csipetnyi citrom vagy lime levével, mielőtt légmentesen záródó edényben tárolnád a hűtőszekrényben, ez megakadályozza, hogy az oxigén megbarnítsa.

Avokádó fogyasztása – avokádó evése

Míg a guacamole vitathatatlanul a legnépszerűbb módja az avokádó fogyasztásának, pürésítheted és összeforgathatod tésztával is, helyettesítheti a vajat vagy az olajat a kedvenc süteményeidben, de kenheted vagy szeletelheted szendvicsekre is.

Az avokádó számos módon fogyasztható
Az avokádó számos módon fogyasztható – Fotó: canva.com

Hogy milyen ízű az avokádó? Az érett avokádó íze földes és vajas, krémes állagú, amely elolvad a szájban. Vannak, akik az avokádót füvesnek vagy diósnak írják le, az érettebb avokádókat pedig egy jóval intenzívebb ízhatás jellemzi. Ugye, mint köztudott, minden avokádónak van egy nagy magja, amelyet általában kidobnak, de vannak, akik azt állítják, hogy egészségügyi előnyei vannak, és meg kell enni. Nos, az avokádómag biztonságosságával kapcsolatos kutatások ritkák, és nem ismert, hogy emberi fogyasztásra alkalmas-e, így az avokádó helyes fogyasztása keretében a magevéstől inkább tekintsünk el!

Fotók: canva.com