Utazás

Mexikóváros, az élettel teli lüktető főváros

Mexikó fővárosa Mexikóváros, bár a helyiek előszeretettel emlegetik más néven. A leggyakoribb a D.F., hiszen néhány évvel ezelőttig a városhatárnál is a Distrito Federal tábla hirdette a belépést. Talán nem meglepő, hogy több mint 21 millió lakosával az ország legnagyobb, a világ negyedik legnagyobb városa. Kb. 2250 méterrel fekszik a tengerszint felett, erre nem árt felkészülni, ha oda utazunk. Ebből kifolyólag az átlaghőmérséklet csak 18 fok körül meghatározható. Természetesen itt is vannak melegebb időszakok, ilyen például a május.

Romokra épült metropolisz

Mexikóvárost az aztékok alapították a XIV. században Tenochtitlán néven. 1519-ben a spanyol hódítók először elámultak Tenochtitlán szépségén, majd porig rombolták a több hónapos ostrom alatt. A spanyolok aztékok romjaira építették a saját városukat. 1551-ben alapították az első egyetemet, majd amikor 1821-ben Mexikó kivívta függetlenségét, hivatalos fővárosa Mexikóváros lett.

Több száz éves leletek

A történelem szerelmeseinek mindenképpen figyelmébe ajánlom a Museo de sitio del Templo Mayor nevű múzeumot, amely a belvárosban, a Zócalo, azaz a főtéren található katedrális mellett látogatható. A Templo Mayor, azaz a Nagytemplom romjai bejárhatóak, valamint az ide telepített múzeum remekül összefoglalja az azték kultúra érdekességeit. Többek között Moctezuma fejdíszét is itt őrzik. Moctezuma az az azték uralkodó volt, aki először találkozott Hernán Cortésszal, a spanyol hódítók fővezérével.

Templo Mayor, azaz a Nagytemplom romjai
Templo Mayor, azaz a Nagytemplom romjai – Fotó: canva.com

Akik még ennél is többre vágynak, nem hagyhatják ki a Mexikói Nemzeti Embertani Múzeumot, amelyről később még említést teszek, viszont ott számítani kell arra, hogy hihetetlen mennyiségű információ jut el az emberhez, s ehhez nagyfokú befogadókészségre van szükség.

Eklektikus épületek

Gyakran ha Mexikóvárosra gondolunk, a főtér, a Zócalo jut eszünkbe, a hatalmas mexikói zászlóval, a gyönyörű katedrálissal és a pompás kormányzói palotával. A Zócalo Mexikóváros történelmi belvárosához tartozik. Stílusosan, mondhatnánk, tipikusan latinamerikai módon, az egykori azték Tenochtitlán helyére a lenyűgöző szépségű római katolikus Mária Mennybemenetele székesegyház épült.

Mivel építése több évszázadon keresztül elhúzódott, nemcsak jelentős spanyol festők, szobrászok és építészek dolgoztak rajta, hanem különböző építészeti stílusok jegyei is megtalálhatóak a főtemplomon. Így felfedezhetünk rajta gótikus, barokk, de neoklasszikus stílusjegyeket is.

Mexikóváros, Zócalo
Mexikóváros főtere, a Zócalo és a Mária Mennybemenetele székesegyház – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Az eredeti, igencsak kicsi templomot az azték hadisten, Huitzilopochtli lerombolt szentélyének köveiből építették. Mivel ezt az épületet nem tartották méltónak egy ilyen nagy városnak, hamar megszületett az elhatározás, hogy egy sokkal nagyobb székesegyházat hozzanak létre. Jelenlegi állapotában először 1813-ban lehetett megcsodálni. 1967-ben az egyik oltárnál tűzvész tört ki és jelentős károkat okozott.

Ami viszont még inkább veszélyes Mexikóvárosra általában, az a tény, hogy egy tóra építkeztek, ami miatt a város folyamatosan süllyed, megrogy. Így a katedrális is megdőlt, a XX. században több restaurációs munka folyt megerősítése érdekében. Úgy gondolom, mindenképpen megéri a látogatást, viszont szem előtt kell tartani mindkét kultúrát, ezért összekapcsolnám Tenochtitlán kultúrájának megismerésével.

A művészek városa

A katedrális mellett a tér ékessége a Kormányzói Palota, amely 1987 óta a Világörökség része. Falait annak a Diego Riverának a falfestményei díszítik, aki korának egyik leghíresebb festője volt. Egészen addig, amíg felesége, Frida Kahlo túl nem nőtte őt alkotásaiban, világhírében. Manapság mindenki tudja, ki az a Frida Kahlo, de csak kevesen emlékeznek Diego Riverára.

Frida Kahlo Mexikóvárosban született, Coyoacánban, a bohém művésznegyedben látogatható szülőháza, a Casa Azul. Nevét a jellegzetesen királykék falakról kapta. A híres mexikói festőnő ebben a házban élte rövid életének jelentős részét. Frida imádta Mexikót, ezért nem csoda, hogy műveiben is gyakran visszatérnek a tipikus mexikói elemek. Sikeres fényképész édesapjától tanulta meg, hogyan lássa meg és építse bele művészetébe ezeket a szépségeket. Wilhelm Kahlo szívesen fényképezett indián eredetű és gyarmati stílusú épületeket, valamint nem mellékesen európaiak leszármazottja volt.

Frida Kahlo és férje, Diego Rivera egykori közös otthona
Frida Kahlo szülőháza, a Casa Azul – Fotó: Joe / CC BY

Mindenképpen ajánlom, hogy akinek lehetősége nyílik rá, látogasson el a róla kialakított múzeumba. Jó tudni, hogy a belépőjegyet csak interneten lehet megváltani, helyben nem. És utána érdemes kiélvezni Coyoacán különleges hangulatát. Színes házak, kávézók, mennyei churros, s nem utolsósorban az intellektuális réteg találkozóhelye. A coyoacáni piacon finomat lehet enni, valamint néhány helyi kézműves emléktárggyal is gazdagodhatunk már.

Talán kevesen tudják, de Frida Kahlo és Diego Rivera nevéhez egy másik ház is fűződik, még hozzá Mexikóváros legszebb és legelitebb negyedében San Ángelben. Ez az ingatlan két épületből áll, amelyet egy híd köt össze. Juan O’Gorman műve nemcsak lakhatás céljából épült, hanem stúdióként is szolgált. Jelenleg mindkét festőművész emlékét őrzi és múzeumként (Museo Casa Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo) működik.

Frida Kahlo és Diego Rivera egykori háza és stúdiója – Fotó: Luidger / CC BY

Mexikóváros mindig tartogat valami izgalmas látnivalót

Mexikóváros belvárosa még sok-sok látnivalót tartogat, amelyeket leginkább egy séta keretein belül érdemes megtekinteni. Nem véletlenül nevezik Mexikó fővárosát a paloták városának.

Kihagyhatatlan természetesen a hihetetlenül pompázatos Szépművészeti Palota (Palacio de Bellas Artes). Mexikó egyik legjelentősebb művészeti fórumát és a világ egyik legelismertebb operaházát 1987-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Szépművészeti Palota (Palacio de Bellas Artes)
A Szépművészeti Palota, vagyis a Palacio de Bellas Artes – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Ha nemcsak építészetében szeretnénk gyönyörködni, hanem egy kulturális eseményt is szívesen megtekintenénk, jelenleg olyan programok közül választhatunk mint a Nemzeti Szimfonikus Zenekar koncertjei vagy a Mexikói Néptánccsoport előadásai.

Erre található az Alameda Central, Latin-Amerika első nyilvános parkja is. Mintha egy szabadtéri múzeumban járnánk, számos csodaszép szoboralkotás és szökőkút varázsolja el az ide látogatókat.

Alameda Central park
A város központi parkja, az Alameda Central – Fotó: canva.com

Nem kell messzire menni a következő állomásig, sőt könnyen észrevehető, a Torre Latinoamericana nevű felhőkarcoló ugyanis 181 méter magas. A története meglehetősen érdekes. A hódítás korában Moctezuma azték uralkodó állatainak háza állt ott, majd helyére egy kolostor került, aztán 1947-ben egy biztosítótársaság székhelye épült ugyanide. 1956-ban készült el, s akkoriban ez volt a világ egyik legmagasabb épülete. Csodával határos módon a Mexikóvárost többször sújtó súlyos földrengések sem tettek semmilyen kárt a toronyban.

Mexikóváros első felhőkarcolója, a Torre Latinoamericana
Mexikóváros első felhőkarcolója, a Torre Latinoamericana – Fotó: canva.com

Érdemes elfogyasztani egy kávét a 9. emeleten található kávézóban, ahonnan a fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk csakúgy, mint a még feljebb lévő kilátóból. Ha egy romantikus vacsorára vágysz a pároddal, remek opció az étterem a 41. emeleten. Mondani sem kell, mennyire lenyűgöző a panoráma, ami onnan nyílik. Az amúgy irodákkal megtöltött üveges épületben két múzeum is működik.

A belváros gazdag még számos különleges épületben, templomban és kulturális helyben, ezért egy séta során rengeteg érdekességet figyelhetünk meg.

A világ egyik legnagyobb városi parkja

Mondhatjuk, hogy Chapultepec Mexikóváros zöld szíve. A Chapultepec szó azték kifejezés, azt jelenti, hogy a szöcskék hegye. Ami további érdekesség, hogy ez a magaslat igazából egy kihunyt vulkán. A területet jellemző erdőből kimagaslik egy domb, melynek tetején egy kastély áll. Jelenleg a Nemzeti Történeti Múzeumnak ad helyet, amely keddtől vasárnapig látogatható. Régóta a főváros dísze, az építkezés ugyanis akkor kezdődött, amikor 1530-ban hivatalosan is Mexikóváros része lett.

A Nemzeti Történeti Múzeum (Museo Nacional de Historia) kiállítása
A Nemzeti Történeti Múzeum (Museo Nacional de Historia) kiállítása – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Ez az épület a Mexikóban történt legtöbb történelmi esemény szemtanúja lehetett. A múzeum megtekintése fényképeken, dokumentumokon és különböző tárgyakon keresztül repít el minket különféle történelmi időszakokba. Nem hiába választotta Habsburg I. Miksa és felesége, Sarolta ezt a helyet otthonának, hiszen mindenkit, így őket is elvarázsolta az innen nyíló gyönyörű kilátás. Nem csoda, mivel tiszta időben remekül kirajzolódnak a Popocatépetl és az Iztaccíhuatl vulkánok körvonalai.

Tartozik hozzá egy hatalmas park, ami a chapultepeci erdő névre hallgat. Itt is remek lehetőségek kínálkoznak a kikapcsolódásra. Chapultepec taván csónakázhatunk, nagyokat sétálhatunk, sőt egy állatkertet is meglátogathatunk.

A Chapultepec sétányain kellemesen andaloghatunk
A Chapultepec sétányain kellemesen andaloghatunk – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Ebben az óriási erdőben ezen kívül meglátogathatjuk a Mexikói Nemzeti Embertani Múzeumot is, amely hihetetlen mennyiségű lelettel, dokumentummal és tárggyal meséli el Mexikó indián kultúráinak történetét.

A Mexikói Nemzeti Embertani Múzeum (Museo Nacional de Antropología) belső udvara
A Mexikói Nemzeti Embertani Múzeum (Museo Nacional de Antropología) belső udvara – Fotó: Balog Botond / vivamexiko.hu

Ha nem akarunk Veracruzig menni, hogy voladorokat, azaz repülő embereket lássunk, akkor a múzeum előtti téren érdemes megcsodálni a papantlai voladorok kulturális műsorát.

Az óriási parkban a Nemzeti Hangversenytermen kívül, ahol olyan nagy sztárok lépnek fel, mint Luis Miguel, Marc Anthony vagy éppen Fonseca, számos emlékmű is arra vár, hogy megoszthassa velünk Mexikó történelmének valamelyik szeletét. Ilyen például a Forradalmi emlékmű vagy az egyik talán legszebb, a Hős gyermekek emlékműve.

Sugárút a város szívében

Egy esti sétához remek opció a Reforma Sugárút. Az egyik legfontosabb látványossága a Függetlenség Angyala, amely feltűnően hasonlít a berlini angyalra. 1910-ben került felavatásra, a mexikói függetlenségi háború 100. évfordulóján. A 45 méter magas oszlop tetején a győzelmet jelképező szárnyas figura egy angyalra emlékeztet.

A Függetlenség Angyala a Reforma Sugárúton
A Függetlenség Angyala (Angel de la Independencia) a Reforma Sugárúton – Fotó: canva.com

Az oszlop tövében olyan hősöket láthatunk, akiknek jelentős szerep jutott a függetlenségi háború során. Ilyen például a zászlóval a kezében álló Miguel Hidalgo, valamint José María Morelos és Vicente Guerrero. Többek között megformálódik még a béke, a háború, az igazság és a törvény alakja.

Mivel Mexikóváros egyik legjelentősebb és legszebb monumentuma, nem maradhat el a kötelező fénykép, sőt még esküvői vagy ballagási képek is előszeretettel készülnek ezen a helyen.

A Szűzanya oltalmában

A Basílica de Santa María de Guadalupe a világ második leglátogatottabb temploma a Szent Péter Bazilika után. Évente megközelítőleg húszmillióan zarándokolnak erre a kegyhelyre. Közel kilencmillióan ezt december 12-én, a Guadalupei Szűz napján teszik.

Basílica de Santa María de Guadalupe
Basílica de Santa María de Guadalupe – Fotó: canva.com

Ez a bazilika a Tepeyac dombon épült egyházi épületegyüttes része. Több templom is körbeveszi. A legenda szerint Tepeyac dombján jelent meg az indián Juan Diego előtt Szűz Mária, azaz a Guadalupei Szűzanya. A bazilikában őrzik Mexikó egyik legértékesebb vallási ereklyéjét, Juan Diego tilmáját a Mária-képpel.

Mexikóváros legszínesebb látnivalója

Xochimilco talán Mexikóváros egyik legérdekesebb és legszínesebb helye. Ide akár tömegközlekedéssel is eljuthatunk, hiszen a belvárostól meglehetősen kieső helyen található, ennek ellenére ez a kirándulás teljes mértékben megéri, hogy rászánjunk egy egész napot.

Ha a tömegközlekedés mellett döntünk, először metróval, majd egy Tren Ligero-nak nevezett közlekedési eszközzel lehet utazni. Én mindenképpen ezt választanám, hiszen taxival vagy szervezett túrával ennek sokszorosába fog majd kerülni a kiruccanás.

Ha semmiképpen nem akarsz tömegközlekedni, akkor vegyél igénybe egy Ubert! Több kikötő is van, ezek közül néhány nem túl biztató, így inkább a Nativitas nevű helyre érdemes menni. Xochimilco egy összetett csatornarendszer. Az itt élők kifejezetten hagyománytisztelően ünnepelik meg a halottak napját és a gyertyaszentelő ünnepét.

Xochimilco színes csónakjai
Xochimilco színes csónakjai – Fotó: canva.com

A kikötőben különböző nevekkel ellátott, színes csónakok várják az érdeklődőket. Kb. 2500 ilyen csónak áll rendelkezésre, s a hétvégi csúcsban akár ezek mind bevetésre kerülhetnek. Ilyenkor akár dugó is kialakulhat a vízen.

Azt fontos kihangsúlyozni, hogy a csónakoknak fix áruk van. Tehát minél többen szállunk fel rá, annál jobban szétoszlik a költség. Ha ketten utazunk, ugyanannyit fizetünk, mintha tízen. Sokan nem szeretik Xochimilcot, mert arra hajt, hogy folyamatosan fogyasszunk.

Kikötnek mellettünk kisebb csónakok, amelyek ételt, illetve italt szállítanak és kínálnak, vagy esetleg zenei aláfestéshez mariachikat. Ugyanakkor felejthetetlen kulturális élmény, ezért Xochimilconak illik felkerülni a bakancslistára.

Csodás helyszínek Mexikóváros körül

Nemcsak Mexikóvároson belül érdemes gondolkodnunk, hanem a közvetlen környezetében fellelhető régészeti zónákban is. Ilyen például Mexikó egyik legérdekesebb, legnagyobb romvárosa, Teotihuacán.

Teotihuacán
Teotihuacán mindössze 50 km távolságra található Mexikóvárostól – Fotó: canva.com

A Nap-éj egyenlőségek alkalmával rengetegen látogatnak el ide, hogy magukba szívják a nap energiáját a Nap-piramis vagy a Hold-piramis legtetején. Aki Mexikóvárost készül bejárni, semmiféleképpen nem mondhat le Teotihuacán ősi világának megismeréséről.

Mire közlekedjünk Mexikóvárosban?

Mexikóvároson belül óriási távolságokkal érdemes számolni, amely a közlekedési idő jelentős növekedésében nyilvánulhat meg. Számos tömegközlekedési eszköz áll rendelkezésünkre, ugyanakkor nem elhanyagolható tényező, hogy számunkra túl nagy lehet a tömeg. Választhatunk buszok, trolik, metrók és metróbuszok között, viszont gyakran hallani, hogy ezek az eszközök nem annyira biztonságosak.

A metrószerelvények esetében figyelni kell arra, hogy vannak kifejezetten nőknek kijelölt vagonok, pontosan a visszaélések elkerülése érdekében. Tény és való, hogy a megfelelő viselkedés Mexikóvárosban nagy jelentőséggel bír. Mindig mutassuk magunkat magabiztosnak, ne feltűnősködjünk! Ugyanígy nem érdemes ruházatunkkal és hordott ékszereinkkel felhívni magunkra a figyelmet.

Az alternatív közlekedésre alkalmas lehet a taxi, valamint a különböző interneten elérhető autó-lehetőségek, például az Uber vagy a DiDi. Jóval olcsóbbak, mint a taxi, az applikáció segítségével nyomon követhetőek, színvonalasabbak, minőségi autó és sofőr érkezik értünk.

Útravaló

Mexikóváros hatalmas és tele van történelemmel, kultúrával. Mindenki megtalálja a saját ízlésének valót. Teljesen mindegy, hogy a hódítás előtti indiánok története érdekel vagy inkább a művészet köt le vagy szeretsz nagyokat sétálni, biztosan találsz kedvedre való elfoglaltságot. Ez a város kifejezetten izgalmas, így vétek lenne kihagyni a megismerését. A főváros lüktet, megtelik élettel és elkalauzol egy másik korszakba, amikor a főtér mellett indián táncosok mozognak együtt a törzsi dobok ritmusával. Képes arra, hogy elvarázsoljon, meséljen és azt is eléri, hogy egy kicsit beleszeressünk.

Fotó: vivamexiko.hu, canva.com, flickr.com