Utazás / Offtopic

Nyaralás kutyával tengerparton – Téli álomnyaralás Mexikóban

A karácsony körüli időszak mindenki kedvence, hiszen lehetőségünk van hosszabb szabadságokat, nyaralásokat betervezni. Legtöbben ilyenkor a zord téli időjárásnak köszönhetően a kedvelt tengerparti útvonalakat választják.

Ezek a külföldi utak ma már a kutyások körében is egyre népszerűbbek, hiszen számtalan kutyabarát szállást és strandot találhatunk. Ennek hála igazán kellemes lehet a nyaralás kutyával a tengerparton is.

Az egyik leginkább közkedvelt téli úticél Mexikó, gyönyörű tengerpartjaival és kikapcsolódási lehetőségeivel. Annak érdekében, hogy valóban pihentető legyen a kikapcsolódás, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és szempontokat, melyeket érdemes figyelembe venni. Nézzük meg tehát együtt, hogy miket kell átgondolnunk a szervezés során!

Mire figyeljünk a Mexikóba való beutazáskor?

Elsődlegesen, kiemelten fontos a helyi szabályozásokkal és vonatkozó szokásokkal tisztában lenni. A kutya szállítása repülőgépen sok bonyodalommal jár, ezért mindenképp megbízható forrásból érdemes tájékozódni.

Nézzünk utána az a SAGARPA-SENASICA/OISA szabályoknak is, ez által sok bonyodalomtól kíméljük meg magunkat.

Kisállatok Mexikóba való bevitelének követelményei

Legfontosabb minden esetben az állatorvosi igazolás megléte, amely igazolja, hogy kutyánk semmilyen komolyabb vagy fertőző betegségben nem szenved. Valamint ahogy más országok esetén is, a veszettség elleni oltás meglétét kötelező bizonyítanunk.

Mindezt magán állatorvosunktól vagy hatóságoktól is kikérhetjük, és 15 napnál nem lehet régebbi. Végezetül, ezt természetesen angol nyelven kell felmutatnunk.

A papírok meglétének ellenőrzése után az OISA munkatársai rövid vizsgálatot végeznek majd kutyánkon, és csak ezután állítja ki részünkre a beutazáshoz szükséges igazolást.

Amennyiben bármilyen eltérést, hiányosságot, szabálynak való meg nem felelést észlelnek, abban az esetben addig nem folytathatjuk utazásunkat, amíg ezeket nem pótoljuk. Mindez egy ismeretlen országban érthető okokból eléggé nehézkes, tehát ezen szabályokat mindenképpen érdemes különösen komolyan venni.

Amit még érdemes tudni, az az, hogy behozott kutyák számában is van korlátozás, valamint ugyanez igaz behozott kutyatáp kapcsán is.

Milyen hotelek közül tudunk választani? A legjobb kutyabarát szállodák

A repülőtéren való áthaladás mellett a szállásunk szervezésekor is előre kell majd gondolkodnunk. Szerencsére ma már szinte minden népszerű nyaraló helyszínen találunk kutyabarát hoteleket, tehát a kutyás nyaralás ilyen szempontból sem lesz probléma.

Az alábbiakban összeszedtünk három szuper hotelt, amelyek közül bátran választhatsz, amennyiben Mexikóba tervezed a kutyás tengerparti nyaralást.

Arrecifes House

A szállás Cancúnban található, a tengerparttól mindössze három perc sétára. Nagyszerű elhelyezkedése mellett kültéri medencéjét is élvezhetjük, valamint saját étteremmel várja az oda érkezőket. Mindezeken felül kellemes teraszt is találunk itt, ahol a szálloda grillezési lehetőséget is biztosít a vendégek számára.

Zona Hotelera Cancúban
Számos kutyabarát hotel található Cancúnban – Fotó: canva.com

Estudio Playa Mujeres

Az all-inclusive szállás saját étteremmel és bárral, valamint négy szabadtéri úszómedencével várja a vendégeket, tehát teljeskörű ellátásban lesz részünk.

Mindezeken felül fitneszközpontot is igénybe vehetünk az ott tartózkodásunk során, amennyiben a strandon töltött idő nem elég aktív számunkra. Végezetül a teljes kipihentség érdekében wellness szolgáltatások közül is választhatunk.

Nizuc Resort & Spa

A hotel a fentiekhez hasonlóan számos szolgáltatást és kikapcsolódási lehetőséget kínál a pihenni és feltöltődni vágyóknak.

Szabadtéri medencével, wellness részleggel, étteremmel, valamint rendezvény termekkel felszerelt helyszín saját partszakasszal ellátott. Vízparti elhelyezkedése tökéletes, valamint saját bár is rendelkezésre áll a vendégek részére.

Mire figyeljünk a tengerparton?

A fentiek után már csak azt kell megnéznünk, hogy a tengerparton tartózkodás során mire figyeljünk majd oda. Hiszen ugyanúgy, ahogy ránk is hatással van a forróság vagy a sós víz, bizonyos szempontokat kutyánk miatt is figyelembe kell vennünk.

Semmi komoly dologra nem kell gondolni, azonban az alábbiakat mindenképpen tartsuk észben annak érdekében, hogy a nyaralás a kutyával is gondtalan legyen.

Sós víz ivása

Azt már mind tapasztaltuk sós vízben fürdéskor, hogy annak lenyelése nem túl kellemes élmény. Kutyánk számára azonban a kellemetlen élményen felül a tengerparton bizony veszélyes is lehet.

Ennek az alapvető oka az, hogy már kis mennyiségben is erős hasmenést okozhat kutyánk számára. Ugyan pár korty lenyelése kisebb hasmenésen túl nem okoz problémát, nagyobb mennyiségben azonban akár végzetes is lehet a sós víz.

Az erős hasmenés súlyos kiszáradást okozhat, azonban még ennél is veszélyesebb, hogy a nagy mennyiségű só hatására a sejtekben egyre több víz szabadul fel. Ez pedig veseproblémákat, eszméletvesztést, és akár halált is okozhat. Emiatt kiemelten fontos odafigyelni, hogy kutyánkat ne engedjük inni a tengerből.

Amennyiben pedig ezt nem sikerül biztosítanunk, inkább hívjuk ki a vízből – természetesen csakis árnyékba.

Fürdetés sós víz után

Mivel a sós víz a kutya bőrét erősen ki tudja szárítani, valamint irritálni, ezért fontos, hogy a tengerben való fürdés után lemossuk kedvencünket.

Erre sok kutyás strandon külön helyet különítenek el, ahol könnyen és kényelmesen tudod kutyád bundáját leöblíteni.

Megfelelő hidratálás

A sós víz bizony kiszáradást okozhat a kutyánknál. A szokásosnál is fontosabb, hogy rendszeresen biztosítsuk számára a folyamatos hidratálást.

Tehát mindenképpen vigyünk magunkkal hideg és friss ivóvizet, valamint a kényelmes ivás miatt itató tálat is. A vizet érdemes pár óránként, cserélni, hogy egész nap friss víz legyen kutyánk előtt. Ezt természetesen minden esetben az árnyékba helyezzük, kutyánk közelébe.

Fontos a négylábú folyamatos hidratálása
Fontos a négylábú folyamatos hidratálása – Fotó: canva.com

A hidratálás részeként az is fontos, hogy ne engedjük, hogy a kutya túl sokat legyen a vízben. Ugyanis, ha nem is nyel veszélyesen sok vizet, érdemes kisebb pihenőket tartanunk. Ilyenkor hívjuk be kutyát az árnyékba, hogy óvjuk a tűző naptól – ez különösen igaz a déli órákban.

Póráz használata

Annak ellenére, hogy kutyabarát strandot sikerül találnod, vannak általános szabályok, melyek betartása szükséges lesz. Ezek közül a legfontosabb és legtöbbször említett a megfelelő póráz használat.

Természetesen magán a strandon erre nem lesz szükség, azonban annak környékén fontos a szabályok szerinti pórázon tartás. Erre vonatkozó előírásokat minden esetben nézz meg a strand környékén kihelyezett táblán, vagy a strand honlapján.

Lehetséges balesetek elkerülése

Végezetül fontos kitérnünk arra is, hogy az esetleges baleseteket hogyan tudod elkerülni.

Leggyakrabban az fordulhat elő, hogy kutyád valamilyen módon felsérti vagy felvágja a mancsát. Ez megtörténhet akár egy elejtett üvegen, akár egy élesebb kövön vagy kagylón. Ezekre tehát fokozottan figyeljünk oda.

További veszélyt hordoznak a különböző vízi élőlények – mint például a tengeri sün – melyek megszúrhatják a kutya lábát.

A fentieken kívül maga az úszás is rejt veszélyeket – abban az esetben, ha kutyád nem a legjobb úszó. Ez viccesen hangozhat, mivel többségük imádja a vizet, vannak azonban olyan kutyusok, akik félnek a víztől, mert nem túl jó úszók.

Emiatt csak abban az esetben engedd kutyádat a vízbe, amennyiben biztos vagy benne, hogy veszélytelen ott úsznia. Mivel a tenger jóval kiszámíthatatlanabb, mint egy tó vagy kisebb folyó, mindig bizonyosodj meg róla, hogy biztonságosan tud majd úszni.

Legjobb kutyabarát strandok Mexikóban

A hotelekhez hasonlóan nagyon nagy segítség lehet, ha már otthon tájékozódsz az országban található kutyabarát strandokról. Ezzel elkerülhetőek a kellemetlen pillanatok, és nyugodtan élvezheted a tengerpartot kutyával is.

Mexikóban megannyi kutyás strand várja a vendégeket – Fotó: canva.com

Isla Blanca

Cancún északi részén található strand, amelyre bátran magaddal viheted négylábú barátodat. Amire fontos figyelni, hogy ez számos teknős élőhelye, emiatt figyeljünk, hogy kutyánk nehogy kárt tegyen az ottani élővilágban. Ezt leszámítva azonban nincs okunk aggodalomra.

Land’s End Arch

A Baja félszigeten található terület igen kedvelt célpont apály idején, ahová kutyádat is nyugodtan magaddal viheted. Gyönyörű kilátást és kristálytiszta vizet élvezhetünk itt.

Coral Beach

Playa Coral vagy Coral Beach az egyik legnépszerűbb kutyabarát strand Mexikóban. Mivel kék zászlós zónában található, ez garantálja a tiszta vizet és biztonságot, valamint megfelelő mosdókat és egyéb szolgáltatásokat.

Remélhetőleg ez az összefoglaló segíteni fogja a tengerparton töltött kutyás nyaralást. A reptéri intézkedések mellett egyszerűen csak egy kutyabarát hotelt és annak környékén megtalálható kutyabarát strandot kell találnod, hogy garantált legyen a kikapcsolódás!

Fotók: canva.com