Utazás

Guadalajara, a mariachik és a tequila földje

Guadalajara Mexikó Jalisco nevű államának fővárosa. Az ország nyugati részén fekszik, Mexikóvárostól kb. 500 km-re északnyugati irányba. Guadalajara egyet jelent a mariachik és a tequila földjével. Időjárása kellemes, ugyanakkor nyáron, június közepétől októberig intenzíven jelentkezik az esős időszak. Magát a várost kicsit kevesebben lakják, mint Budapestet, ugyanakkor az agglomerációja a világ egyik legnagyobb külterületének és legsűrűbben lakott területének számít. A mexikói városok közül egy igen magasan fejlett, modern metropolisz.

Neve egybeforrt a mariachi, a tequila és a charro fogalmakkal

Noha ezek a kulturális különlegességek nem pontosan Guadalajarából származnak, hanem a közeli településekről, ugyanakkor a nagyváros neve egybeforrt ezekkel a fogalmakkal. A mariachit szinte mindenki ismeri és nagyrészt a jellegzetes ruhába öltözött zenészekkel azonosítják. Kevesen tudják, hogy a mariachi szó eredetileg egy zenei stílust jelölt. Minden év augusztus végén és szeptember elején egy óriási kulturális fesztivál kerül megrendezésre Guadalajarában, ahol természetesen előkelő helyet kapnak a mariachik.

Ami vitathatatlan, hogy Guadalajara nevéhez fűződik a jarabe tapatío nevű tánc, amelyben a flamenco elemeit vélhetjük felfedezni. Guadalajara a kultúra és a művészi kifejezés fővárosa. Nem véletlenül, mivel a modern művészet egyik jelentős szentélye. Különböző nemzeti szinten elismert balettcsoport és -iskola működik a városban.

Ha Guadalajarába utazunk, előbb-utóbb hallani fogjuk a tapatío kifejezést. Tapatío vagy tapatía az a személy, aki Guadalajarában született.

Kihagyhatatlan látnivalók

A belváros feltérképezését kezdhetjük a Templo Expiatorio del Santísimo Sacramentoval, ami tulajdonképpen egy bazilika. Neogótikus stílusban épült, Mexikó egyik építészeti remekművének tartják. 1897-ben kezdődtek a munkálatok, de csak 1972-ben fejeződtek be. Érdekesség, hogy a templom óráját Németországból hozták 25 darab haranggal, amelyek 25 különböző zenedarabot képesek lejátszani.

A Templo Expiatorio del Santísimo Sacramento templom
A Templo Expiatorio del Santísimo Sacramento templom – Fotó: canva.com

A belváros egy másik fontos helyszíne a Degollado Színház, amely a kulturális élet központja. A Jalisco-i Szimfonikus Zenekar székhelye. Maga az épület híres festményeiről és a külsejét díszítő mozaikokról.

Guadalajara, Degollado színház
A Teatro Degollado éjszakai kivilágításban – Fotó: unsplash.com

A székesegyház az egyik legszimbolikusabb épület a városban. A kezdetben sokkal szerényebb templom nem a jelenlegi helyén volt, hanem onnan négy utcával tovább. Nem sokáig ünnepelhette az alapkő letételét és a kis templom felépülését, mivel néhány petárdának köszönhetően kigyulladt és félig leégett. 1568-ban kezdődött az aktuális székesegyház építése, a munkálatok azonban pénzhiány miatt igen lassan haladtak. 1618-ra elkészült a mű, kétszáz évvel később azonban földrengés rázta meg a helyet, melynek következtében a tornyok összedőltek és a kupola beszakadt.

Ugyan a felújítás megtörtént, 1849-ben újabb földrengés tette tönkre az összképet. A székesegyház jelenleg is veszélyben van, mert több, a XX. században ért rengés megkárosította. Hányattatott sorsa ellenére belseje is egy igazi remekmű. Díszítése nagyrészt barokk stílusú, amelyet remekül ötvöztek a 60 km-re fekvő Sayulából származó sárga kézműves csempékkel.

A guadalajarai székesegyháza pazar tornyai
A guadalajarai székesegyház pazar tornyai – Fotó: canva.com

Három gyönyörűszép kápolna teszi teljessé és kilenc oltár, amelyeket Mexikó leghíresebb festői készítettek. Orgonája sokak szerint Mexikó legnagyobbja. A katedrális alatt találhatóak a kripták és a királyi kápolna. A kripta, ami látogatható, egykori püspökök nyughelyeként szolgál. A legendák szerint a főtemplom számos titkos helynek ad otthont, így alatta több alagút is húzódik.

A templom mellett található a főtér, a Plaza de Armas, valamint egy másik fontos nevezetesség, a Rotonda de los Hombres Ilustres, ami nem más, mint a híres emberek mauzóleuma. Itt művészek, írók, zenészek, politikusok, építészek szobrait csodálhatjuk meg. Egy park közepén áll, így rövid időre meg is pihenhetünk. Innen indulnak a lovas hintók, amelyekkel romantikus és felejthetetlen módon járhatjuk be a belvárost. Az útvonal érinti Guadalajara legjelentősebb látványosságait.

A Plaza de Armas éjszakai fényáradatban
A Plaza de Armas éjszakai fényáradatban – Fotó: unsplash.com

A következő állomás a Hospicio Cabañas, amely az Unesco Világörökség része és melynek épületét régen árvaházként használták, jelenleg kulturális központként tartják számon. José Clemente Orozco leghíresebb falfestményeit itt csodálhatjuk meg. A festő legkiemelkedőbb alkotása, az Hombre en llamas is megtekinthető az épülethez tartozó kápolnában.

A Hospicio Cabañas, amely kulturális központként várja a látogatókat
A Hospicio Cabañas, amely kulturális központként várja a látogatókat – Fotó: unsplash.com

A belvárost díszíti az impozáns Inmolación de Quetzalcóatl, egy 25 méter magas szobor a tollas kígyóról. Lángja az időt jelképezi.

Guadalajara egyik másik jelképe a Glorieta La Minerva, amely a város egyik kapuja. Minerva istennő nyolc méter magas szobra egy szökőkutat díszít. Az alkotás talapzatán tizennyolc híres tapatío neve olvasható, akik valamilyen úton-módon hozzájárultak Guadalajara fejlődéséhez.

A Glorieta La Minerva
A Glorieta La Minerva – Fotó: unsplash.com

A Glorieta de la Minervától egy utcára megcsodálhatjuk az Arcos de Guadalajara nevű építészeti művet. A híres párizsi emlékműre, a Diadalívre emlékeztet. A nyolc méter széles, 14 méter magas kettős boltívet Aurelio Aceves építész tervezte. Ő ugyan külsejében egy klasszikus európai boltívet szeretett volna, mégis rákerült egy kis mexikói jellegű díszítés: Tlaquepaque városából származó csempék teszik még egyedibbé az alkotást.

Az Arcos Vallarta műemlék
Az Arcos Vallarta műemlék – Fotó: unsplash.com

Éjszakai borzongás a temetőben

A Panteón de Belén, azaz a betlehemi temető nem megszokott, mégis igencsak emlékezetes látnivaló. Az INAH, a régészeti kérdésekért felelős intézet, Mexikó építészeti kincsei közé sorolta a helyet. 2010 óta szabadtéri múzeumként üzemel. Ez a kis ékszerdoboz különböző időszakok temetkezési építészetét mutatja be. Számos híres ember talált örök nyugalmat itt, legyen szó írókról, politikusokról, tudósokról vagy zenészekről.

A Panteón de Belén igazán lenyűgöző látnivaló
A Panteón de Belén igazán lenyűgöző látnivaló – Fotó: canva.com

Jalisco állam egyik első temetője nem csak nappal látogatható, hanem sötétedés után egy alternatív program keretein belül várja a legendák szerelmeseit. Szerdától szombatig 20, 21, 22, és 23 órakor indulnak a körséták, ahol legendák útján még többet tudhatunk meg erről a helyről és jelentőségéről. A séta 12 éven felülieknek ajánlott.

A természet szerelmeseinek is remek úticél

Ha a természet szépségeire és nyugalmára vágyunk, Guadalajara városa ebben a tekintetben is tud nekünk remek lehetőségeket nyújtani. Több erdő áll a rendelkezésünkre a városban, illetve a környéken, ha töltődni szeretnénk. Faházakba elvonulva, a teljes csend áldásával kelhetünk új életre.

A Chapalai-tó Latin-Amerika harmadik legnagyobb tava
A Chapalai-tó Latin-Amerika harmadik legnagyobb tava – Fotó: canva.com

A Chapalai-tó, Mexikó legnagyobb tava mindenképpen megér egy kirándulást. Guadalajarától 50 km-re fekszik, a városból akár busszal is elérhetjük ezt a csodálatos helyet. Különleges növény- és állatfajok, köztük madárfajok otthona. Számos vízi állatfaj mellett a szárazföldön szarvasokat, prérifarkasokat, kígyókat és rókákat is láthatunk. Azon kívül, hogy a természetben töltjük szabadidőnket, sétálhatunk egyet a stégen, megcsodálhatjuk a napnyugtát és Ajijic festői kisvárosában gyönyörködhetünk.

Egyetemi város

Guadalajara egyetemi városnak minősül, hiszen itt található Mexikó 3. legrégebbi egyeteme, valamint az ország első magán jellegű egyeteme. Emellett számos olyan intézmény, intézet, illetve kutatóintézet működik itt, amely az oktatásban kiemelkedő szerepet tölt be. Guadalajara egyeteme az ország hat legrangosabb felsőoktatási intézménye között van.

Guadalajara 1792-ben alapított egyeteme
Guadalajara 1792-ben alapított egyeteme – Fotó: unsplash.com

Kulturális események

A Guadalajarában megrendezett könyvvásár méltán vetekedik a frankfurti könyvvásárral. Tíz napon keresztül neves könyvkiadók, írók, könyvesboltok kényeztetik el az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Előadások, dedikálások színesítik a mindennapi programot. Minden évben van egy vendégország, amely külön figyelmet és lehetőséget kap arra, hogy híres műveit bemutathassa.

A várost 1542. február 14-én alapította Cristóbal de Oñate azon a helyen, ahol a Plaza Fundadores található. Ez a tér még csaknem két évtizedet váratott magára, végül 1561-ben készült el. Tehát Guadalajara idén ünnepelte 480. születésnapját. Minden évben február 14-én a tapatíok egy óriási ünnepséggel emlékeznek meg az alapításról.

Tequila nem csak egy ital, hanem egy város is

Mexikó híres alkoholtartalmú italáról, a tequiláról. Tequila azonban nem csak egy szeszes ital, hanem egy város is, amely Guadalajarától 56 km-re fekszik. Egy egész napos program elé néz az, aki szeretné megismerni a települést, valamint a tequilakészítés fortélyait.

Tequilában közvetlen közelről ismerkedhetünk meg a tequilakészítés folyamatával
Tequilában közvetlen közelről ismerkedhetünk meg a tequilakészítés folyamatával – Fotó: unsplash.com

Agávék között sétálhatunk, lepárló üzemekben tehetünk látogatást, valamint a kisvárost is felfedezhetjük. A felejthetetlen élményt kiegészíti az egyedülálló vonatutazás, amely Guadalajarából két óra alatt juttat el minket Tequila városába.

A mexikói gasztronómia egyik ékköve a tortas ahogadas

Mint egész Mexikó, Guadalajarában is találunk igazi gasztronómiai különlegességeket. A tejuino Guadalajara legtipikusabb itala. Kézművesen készül, általában utcai árusoktól lehet vásárolni. Kukorica alapú sör citromfagyival kombinálva. Természetesen ehhez is lehet chilit adni. Igazi frissítő.

Frissítő tejuino
Frissítő tejuino – Fotó: canva.com

Guadalajara még híresebb azonban a tortas ahogadasról, ami hússal töltött speciális kifli, különleges paradicsomszószba fojtva, amelynek különböző csípős fokozata is lehet, a csípősmentestől a nagyon nagyon csípősig.

Mennyei tortas ahogadas
Mennyei tortas ahogadas – Fotó: canva.com

A frissítő és a főétel után jöjjön egy tipikus desszert, a jericalla. Egyszerű, de igen finom ízvilágát a tej, a tojás, a cukor, a fahéj és a vanília összessége határozza meg. Addig kell sütni, míg a tetején egy a jericalla védjegyeként szolgáló aranybarna réteg nem keletkezik.

Jericalla
A környék tipikus desszertje, a jericalla – Fotó: canva.com

Még néhány tipp

Szállást mindenképpen a belvárosban érdemes foglalni, a Colonia Americana az egyik legnépszerűbb ebben a tekintetben. A belvárost ajánlatos sétálva bejárni, minden más esetben inkább használjunk közlekedési eszközöket, mert Guadalajarában meglepően nagyok a távolságok. Látogassatok el a Mercado de San Juan de Dios névre hallgató, Latin-Amerika legnagyobb fedett piacára!

Guadalajara történelmi belvárosa
Guadalajara történelmi belvárosa – Fotó: unsplash.com

A környező városok is hívogatóak

Ha már Guadalajarában járunk, felfedezhetjük a környéket is. Tlaquepaque olyan színes, hangulatos kisváros, amely építészetében az igazi Mexikóra emlékeztet. Tonalá szinte egybenőtt Guadalajarával, a helyi kézművesség központja. Óriási kézműves piacán akár különleges bútorokkal is gazdagodhatunk.

Tlaquepaque csodálatos látványt nyújt
Tlaquepaque csodálatos látványt nyújt – Fotó: canva.com

Ezen kívül remek kirándulóhelyek még Zapopan, ahol a régi és a modern építészet találkozik, valamint a már fent említett Chapala és Tequila. Zapopanban a természetkedvelők megintcsak találnak olyan helyeket, erdőket és parkokat, ahol az ökoturizmus áll a középpontban.

Fotók: unsplash.com, canva.com