Természet

Itthon is kedvelt őshonos mexikói növények

Petúnia, bambuszpálma, narancsvirág, árvalányhaj. Mind jellegzetes mexikói növény, amelyek egészen elképesztő és egzotikus látványt nyújtanak. Jó hír: a legtöbb az itthoni klímában is kivirulhat, így betervezhető kertépítéskor.

Növénnyi Mexikó a kertben? Igen!

A mexikói petúnia egy hazánkban egyelőre még egzotikumnak számító évelő növény, ami azonban egy jól elhelyezett dézsában szó szerint az itthoni klímában is kivirulhat. A kék leander, mint elnevezés, igencsak elterjedt az esetében, igaz a virágai leginkább a petúniáéra hajaznak. De ezek a „keresztelők” a valós rokonsággal nem állnak összefüggésben, hiszen egyik dísznövény sem tartozik a különleges teremtés családjához. Mexikóban őshonos, ahol a legtöbben gyomnövényként kezelik, invazív tulajdonságai miatt. Magról és hajtásról is pikk-pakk képes elszaporodni, a többi növény kárára is akár. Lila, rózsaszín vagy fehér virágai tölcsér alakúak, és tavasztól őszig nyílnak a majd egyméteres lilás szárakon. Napos, világos helyen teljesedik ki igazán, de igényli a rendszeres locsolást, sőt májustól őszig a tápoldatozás is az előnyére válik.

Mexikói petúnia (Ruellia brittoniana)
Mexikói petúnia (Ruellia brittoniana) – Fotó: canva.com

A mexikói petúnia teleltetése pofonegyszerű, csupán egy világos, 10-15 fokos helyiség szükséges hozzá, ahol kivárhatja a zimankó végét. A telelés során minimális vizet igényel csupán. A mexikói petúnia gondozása, metszése nem bonyolult, miközben az ára sokszorosan megtérül, látva szépségét, különleges kisugárzását.

Óriások Mexikóból

A mexikói bambuszpálma igazi óriás, akár a háromméteres magasságot is elérheti. Méreteiből adódóan tágas közegben érzi jól magát, ahol szoliterként is használható. A mexikói gyompálma a szó pozitív értelmében igénytelen növény, a gondozása egyszerű. Egyetlen egy aranyszabály vonatkozik rá: a huzat kerülése elengedhetetlen, mert a fikuszokhoz hasonlóan nem tolerálja jól, könnyen megfázik. A kellemesen meleg, átlagosan fényes teret szereti, a tűző napot ellenben nem kedveli. A víz a lételeme. A gyakori öntözés az esetében alapvető feladat, viszont a vízben állás nem az ő műfaja. Tápoldatozás nélkül is csodaszépen fejlődik, de a tavaszi-nyári periódusban meghálálja a pár hetenkénti extra gondoskodást. A mexikói pálma a páráért rajong, úgyhogy a zuhanyzás nagyon is kedvére való. Magról szaporítható, gyakori átültetést nem igényel.

Mexikói bambuszpálma
Mexikói bambuszpálma (Chamaedorea elegans) – Fotó: canva.com

A mexikói narancsvirág örökzöld cserje kifejezetten látványos jelenség: kerekded kis bokor, amelynek levelei fényes levélkékből állnak. Hazánkban a szabadban csak az ország legenyhébb pontjain képes áttelelni, mert határozottan fagyérzékeny növény. Dús lombja fölött április környékén bújnak ki az első, hófehér, sátoros virágzatok, amiknek az illata egyértelműen narancsra emlékeztet. Többnyire ezen az égtájon másfél méternél magasabbra nem nyújtózkodik. A félárnyékos helyeket kedveli, és fiatal korában extra szenzitív a fagyokra. Az esetében a konténeres nevelés a legjobb megoldás, így télen fényes, hűvös helyre telepíthető, ezzel megóvható a kinti mínuszoktól. A vízigénye egyébként közepes, de idősebb korában a szárazabb időszakokat is jól tűri.

Mexikói narancsvirág (Choisya ternata)
Mexikói narancsvirág (Choisya ternata) – Fotó: canva.com

A csodálatos árvalányhaj

A mexikói árvalányhaj egy pompázatos díszfűfajta, amely tollpiheszerű, hullámzó virágbugáiról híres. A lombozata fényes, selymes tapintású.

Mexikói árvalányhaj (Stipa tenuissima)
Mexikói árvalányhaj (Stipa tenuissima) – Fotó: canva.com

A telet bírja, de azért a tövét érdemes védeni az erős fagyoktól. A napfényes közeget szereti, ahol pangó víz nem zavarja a köreit.

Fotók: canva.com